Osam godina nema pravde. Hoće li Horvatinčić danas u zatvor zbog smrti Talijana?

Osam godina nema pravde. Hoće li Horvatinčić danas u zatvor zbog smrti Talijana?
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PRAVDA je u Hrvatskoj doista spora, a danas bismo trebali doznati je li uopće dostižna. 

Osam godina obitelj poginulih Talijana čeka pravdu

Već osam godina obitelj poginulih talijanskih supružnika Salpietro čeka pravdu. Nova šansa da tu pravdu i dobiju je danas iza 12 sati na Općinskom sudu u Šibeniku, kada bi trebala biti izrečena presuda u trećem suđenju za pomorsku nesreću koju je svojim plovilom izazvao kontroverzni poduzetnik Tomo Horvatinčić.

Francesco i Marinella Salpietro iz Padove 16. kolovoza 2011. svojom su jedrilicom plovili primoštenskim akvatorijem, kod otočića Maslovnik. Na njih je svojim gliserom naletio Horvatinčić s kojim je u trenutku nesreće bila njegova partnerica Anica Đerđe. Od siline udarca jedrilica se raspolovila, a talijanski supružnici na mjestu su ostali mrtvi. 

Suđenje Horvatinčiću počelo je još 2012.

Suđenje Horvatinčiću započelo je 2012. godine. Sedam godina poslije Horvatinčića čeka presuda u trećem suđenju za istu nesreću.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenom 2015. osuđen uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a pogiblja dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehat. Svi su se žalili na presudu pa je započelo drugo suđenje. 

Maja Šupe ga potpuno oslobodila

Ista sutkinja, Maja Šupe, u listopadu 2017. pročitala je novu presudu Horvatinčiću, kojom ga je potpuno oslobodila krivnje za nesreću. Šupe je Horvatinčića oslobodila prihvaćajući njegovu obranu i iskaz njegove partnerice da je u trenutku nesreće imao sinkopu i tako na sebe navukla bijes gotovo cijele Hrvatske. 

Zadarski sud naveo je kako je odluka šibenskog suda proturječna u smislu da je navedeno kako Horvatinčićeva krivnja nije dokazana, dok se u drugom dijelu poziva na zakonsku odredbu prema kojoj bi Horvatinčić zbog sinkope, odnosno gubitka svijesti, bio neubrojiv.

O presudi se oglasili i pomorski kapetani

Presudu su komentirali i pomorski kapetani koji su preko svoje udruge rekli kako se nije radilo o mimoilaženju glisera i jedrilice kako se tvrdilo u presudi, nego o  križanju kursova, pri čemu je talijanska jedrilica uživala prvenstvo puta, a manevar izbjegavanja je morao poduzeti skiper glisera.

Treće je suđenje počelo u listopadu prošle godine. 

Horvatinčić se svađao s djecom poginulih Talijana, s novinarima i javnosti, a sebe je prikazivao žrtvom

Horvatinčić je sve ove godine ponavljao da se ne osjeća krivim i da izražava žaljenje obitelji poginulih, no izuzev nekoliko fraza o sućuti i žaljenju koje je ponavljao, iz njegovih se istupa nije mogao steći dojam da mu je doista žao zbog nesreće. 

Svađao se s djecom poginulih Talijana, s novinarima i s čitavom javnosti. Horvatinčić je u više navrata i sebe pokušao prikazati žrtvom. U listopadu, na početku trećeg suđenja, izjavio je da "i on plaća danak", da ga mediji sotoniziraju, a društvene mreže ismijavaju. 

Tvrdio je da je obitelji poginulih platio odštetu

Tijekom posljednjeg suđenja tvrdio je da se dogovorio s obitelji poginulih da im isplati odštetu, a spominjao je da su tražili 8 milijuna eura. Odvjetnik djece poginulih Talijana Ognjen Frangeš nedugo potom otkrio je kako Horvatinčić laže i kako nema nikakve nagodbe. 

Da nema nikakve nagodbe, Horvatinčić je priznao na pretposljednjem ročištu, krajem veljače ove godine. Tada je nastavio s prikazivanjem samoga sebe kao velikog dobrotvora.

Horvatinčić: Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima, plaćam mise Talijanima

"Užasno me žalosti kad po medijima o meni govore kao o bezosjećajnoj osobi, filantropija je ugrađena u meni. Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima. Uplatio sam nekoliko milijuna kuna u zakladu Ana Rukavina. Obnovio sam kuću našeg nobelovca Lavoslava Ružičke. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja. Bio sam na groblju stradalih Talijana i stalno za njih uplaćujem mise. Nazvao sam njihovog sina, ali on mi je zaklopio slušalicu. Napisao sam mu kasnije pismo, u kojem se obvezujem pomagati mu do kraja života. Međutim, do nikakve nagodbe nije došlo. Samo im je moje osiguranje isplatilo odštetu, ali poslovna je tajna koliko", rekao je Horvatinčić. 

Današnja presuda umnogome bi trebala ovisiti o tome hoće li sud prihvatiti Horvatinčićevu obranu, da je zbog sinkope bio neuračunljiv, ili će ju odbaciti.

Prijeti mu 12 godina zatvora

Horvatinčiću prijeti kazna od 12 godina zatvora, koliko traži tužiteljstvo, a ako bude osuđen na više od pet godina, morat će odmah u zatvor.

Nakon posljednjeg ročišta održanog prošlog tjedna Horvatinčić je napadao medije i njih okrivio za svoju situaciju. 

Danas su se pismom, uoči presude, oglasila i djeca poginulih Talijana, Federico i Gaia Salpietro. 

Djeca poginulih Talijana: Ogorčeni smo Horvatinčićevom obranom koja je počela kao psihološko nasilje

"Prošlo je osam godina. Proteklih osam godina bili smo prisiljeni suočavati se s najtužnijim događajem u svojim životima, i to zahvaljujući ekstremno dugom suđenju.

Proteklih osam godina ogorčeni smo nevjerojatnom strategijom obrane koja je počela kao snažna ofenziva i psihološko nasilje. 

Proteklih osam godina prisustvovali smo nizu saslušanja, čuli razne presude, nosili se s izvještajima tehničkih i medicinskih vještaka, dali nebrojne intervjue međunarodnim medijima, razgovarali s hrvatskim, talijanskim i europskim parlamentima, sastajali se i telefonski razgovarali s političarima, veleposlanstvima, konzulatima i nebrojeno se puta sastali s našim odvjetnicima.

“Izloženi smo snazi laži koja je suprotstavljena dostojanstvu i čovječnosti”

Proteklih osam godina smo izloženi snazi laži koja je suprotstavljena neprocjenjivoj važnosti dostojanstva i čovječnosti. 

Prije osam godina osjetili smo se potpuno samima usred Jadranskog mora, gdje su tog utorka ujutro preminuli naši otac i majka.

Nadamo se da ćemo, nakon sutrašnje presude, konačno naći siguran dok.
Nadamo se da će nas odvesti prema svjetlijoj budućnosti, s mnogo više čovječnosti. 

"Tražimo da istina izađe na vidjelo. Nadamo se da će Hrvatska postati sigurnije mjesto"

Mi tražimo da istina izađe na vidjelo. Nadamo se da će Hrvatska postati sigurnije mjesto.

Zaista smo zahvalni svima onima koji su u ovom slučaju svoj posao odradili profesionalno, kao i svima ostalima koji su za nas imali lijepe riječi i ustrajali na pozitivnom stavu svih ovih godina.

Svi to zaslužujemo.

Federico i Gaia Salpietro", stoji u pismu kćeri i sina poginulih Talijana. 

Pravičnu presudu nakon osam godina zaslužuje i obitelj poginulih i cijela Hrvatska

Osam godina doista bi trebalo biti dovoljno da se utvrde barem ključne činjenice potrebne za pravičnu presudu, čak i za hrvatsko pravosuđe.

To zaslužuje prije svega, obitelj poginulih Talijana, ali i cijela Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara