Osam uhićenih u Varaždinu: Postavili eksplozive, planirali veliki napad

Osam uhićenih u Varaždinu: Postavili eksplozive, planirali veliki napad
Foto: MUP

VARAŽDINSKA policija u petak je izvijestila da je spriječila izradu i postavljanje dvije eksplozivne naprave tijekom kriminalističkog istraživanja u kojem je osam osoba uhićeno zbog zlouporabe droga, nedozvoljenog držanja oružja i drugih kaznenih djela.

"Ono što je najbitnije u ovom kriminalističkom istraživanju je da je na području grada Varaždina spriječeno teško kazneno djelo postavljanjem dvije eksplozivne naprave, što je ovom akcijom prekinuto i nije došlo do eksplozije", kazala je voditeljica varaždinske kriminalističke policije Sandra Karabegović.

Pojasnila je da su pronađena dva mobilna uređaja za koje sumnjaju da su potencijalni detonatori za eksplozivnu napravu te da je "planirano kazneno djelo bilo usmjereno prema osobama iz kriminalnog miljea s područja grada Varaždina".

U sklopu same akcije, a temeljem naloga varaždinskog Županijskog suda, pretražene su kuće i vozila sedam muškaraca u dobi od 51, 59, 35, 55, 25, 62 i 61 godinu i jedne 23-godišnje ženske osobe, od kojih je jedna osoba s područja Krapinsko-zagorske županije, jedna s područja grada Zagreba, dok je preostalih šest s područja grada Varaždina.

Svi od ranije poznati policiji

"Sve su osobe od ranije poznate policiji, a sumnja se je na čelu organizacije 51-godišnji Varaždinac", potvrdila je Karabegović.

Osim mogućih detonatora tijekom pretrage pronađene su i manje količine droga. Oko 28,5 grama amfetamina, gotovo 1400 grama marihuane, 2,5 grama heroina i 89,5 grama nepoznatog bijelog praha. 

Nađeni su i 2420 komada raznog streljiva, zračna puška, dva plinska pištolja, dva prigušivača, dvije glatke cijevi za pušku, cijev za pištolj, pojačivač trzaja za automatsku pušku, nekoliko optičkih ciljnika te više komada kućišta s rukohvatom za pištolje, spremnik za automatski pištolj, više mobilnih telefona i SIM kartica te veća količina raznovrsne robe za koju se sumnja da potječe od počinjenja kaznenih djela.

U policiji ističu da je šest osoba predano pritvorskom nadzorniku i slijedi ispitivanje u tužiteljstvu, a protiv dvije osobe će kaznene prijave biti podnesene redovnim putem.

"Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te Teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretražili su kuće i vozila kojima se koriste muškarci starosti 51, 59, 35, 55, 25, 62 i 61 godinu te 23-godišnja ženska osoba. Tom je prilikom pronađena bijela praškasta materija nalik na drogu amfetamin težine oko 28.5 grama, zelene biljne materije nalik na drogu marihuanu težine oko 1 386 grama, nepoznate bijele praškaste materije težine oko 89.5 grama, smeđe praškast materije nalik na drogu heroine težine oko 2.5 grama, jedna medicinska šprica zapremnine 5 ml ispunjena sa 4 ml crne guste tekućine izgledom i mirisom nalik na ulje indijske konoplje, precizne digitalne vage, 2 420 komada raznog streljiva, zračna puška, 2 plinska pištolja, 2 prigušivača pucnja, 2 glatke cijevi za pušku, cijev za pištolj, pojačivač trzaja za automatsku pušku, nekoliko optičkih ciljnika, više komada kućišta s rukohvatom za pištolje, spremnik za automatski pištolj, više komad mobilnih uređaja i SIM kartica te veća količina raznovrsne robe za koju se sumnja da potječe od počinjenje kaznenih djela.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, navedeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara