OSCAR: GLASAČI ĆE IPAK DOBIVATI VIDEO-VRPCE ZA GLEDANJE KOD KUĆE

Holivudski studiji ovih su dana djelomično promijenili svoju zabranu o slanju posebnih vrpci s kopijama filmova osobama koje glasuju o nagradama, poslušavši tako žestoke kritike koje su tvrdile da zabrana uvelike smanjuje izglede manjih filmova da dobiju Oscara.

Ta je odluka omogućila da kopije filmova koji se natječu dobije oko 5600 glasača za Oscara, ali ne i mnogo veći broj onih koji sudjeluju u dodjeli manje poznatih nagrada.

To znači da će članovi glasačkih skupina za dodjelu Zlatnih globusa, nagrada Američke udruge glumaca, kritičarskih nagrada i drugih filmskih priznanja, filmove morati gledati u kinodvoranama ili projekcijama koje organiziraju filmski studiji. Glasači za Oscara, međutim, filmove će moći gledati kod kuće na vrpcama koje će im poslati filmski distributeri.

U pokušaju da spriječe piratstvo, najveći studiji i Američka filmska udruga (Motion Picture Association of America - MPAA) 30. rujna su progurali opću zabranu slanja vrpci. Predsjednik MPAA Jack Valenti rekao je kako su se projekcijske vrpce slane glasačima nudile na prodaju na eBayu, a pomoću njih su rađeni ilegalni DVD-i u Aziji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No MPAA je morala ublažiti stajalište nakon brojnih kritika kako će zabrana otežati borbu neovisnim filmovima protiv kandidata velikih studija u utrci za Oscara.

"Da je takav sustav bio na snazi prije pet godina, Hilary Swank ne bi dobila Oscara za 'Dečki nikada ne plaču'", rekao je autor knjige "Movie Awards" Tom O'Neill.

Prema novom sporazumu, glasači za Oscara morat će potpisati izjavu da svoje projekcijske vrpce neće davati nikom drugom, pod prijetnjom izbacivanja iz Akademije filmskih znanosti i umjetnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara