Oscar za "Građanina Kanea" na dražbi u New Yorku

KIPIĆ Oscara koji je 1941. godine osvojio Orson Welles za scenarij filma "Građanin Kane" prodat će se na dražbi Christiesa 25. srpnja u New Yorku, gdje bi mogao postići cijenu od 400 tisuća dolara, objavila je u četvrtak ta aukcijska kuća.

S 25 godina, za svoj prvi film koji je kasnije ušao među filmske klasike, Orson Welles je nominiran u četiri kategorije: najbolji glumac, najbolji redatelj, najbolji film i najbolji scenarij.

Priželjkivani pozlaćeni kipić, koji sad prodaje neimenovani vlasnik, dobio je za scenarij "Građanina Kanea".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kipići Oscara vrlo su traženi na dražbama jer je Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti, koja ih dijeli, 1950. godine zabranila njihovu preprodaju.

Zvijezde ih smiju izložiti na vidnom mjestu u svojim vilama, ali oni ostaju vlasništvo Akademije koja im ih posuđuje doživotno.

Na prodaji predmeta iz svijeta spektakla 25. srpnja Christies će zainteresiranima ponuditi i blejzer Orsona Wellesa sa snimanja filma koji će ostati njegovo najslavnije djelo.

"Građanin Kane" zauzima već godinama prvo mjesto na listi "najvećih američkih filmova svih vremena", koju sastavlja Američki filmski institut.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara