OSIJEK: BIVŠI NAČELNIK PU-a OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA

Sudsko vijeće osječkoga Općinskoga suda danas je nakon svršetka ponovljena suđenja bivšeg načelnika osječkobaranjske Policijske uprave Dubravka Jezerčića proglasilo krivim za kažnjivo djelo iznude nad oštećenikom Brankom Markanom i osudilo ga na kaznu zatvora od godinu dana, a umirovljenog policajca PUa Tomislava Mikulića za kažnjiva djela iznude i uspostave ropskog odnosa nad oštećenikom i osudilo ga na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci.

Oni su optuženi da su 1996. u dogovoru prijetnjama prisilili Branka Markana da Jezerčiću proda svoju kuću i zemljište u središtu Osijeka, na kojemu je poslije izgrađen restaurant "Grand". Teretilo ih se da su iste godine prevarili i Ivana Dopsaja, vlasnika zemljišta u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, na kojemu je sagrađeno parkiralište za spomenuti restaurant, ali je Dopsaj u obje glavne rasprave izjavio da se ne smatra prevarenim, pa su u oba slučaja oslobođeni optužbe za to kažnjivo djelo.

Prvooptuženi Mikulić je osumnjičen da je Markana prisilio da s njegovom suprugom zaključi ugovor o doživotnom uzdržavanju, da mu je određivao mjesta boravka i zabranjivao mu da ih napusti bez njegova znanja te da ga je prisiljavao da za nj i druge osobe obavlja različite fizičke poslove bez naknade.

Suđenje je ponovljeno jer je Županijski sud zbog proceduralnih propusta ukinuo nepravomoćnu presudu Općinskoga suda iz studenoga 2000. po kojoj je Jezerčić bio osuđen na godinu dana zatvora, a Mikulić na dvije godine i 10 mjeseci.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je utvrđeno da su okrivljenici počinili kažnjiva djela za koja ih se tereti, odnosno da su po dogovoru, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi Jezerčiću, prisilili Markana da protiv svoje volje, a zbog straha za vlastit život, proda Jezerčiću svoju kuću i zemljište. Vijeće smatra kako je dokaznim postupkom utvrđeno da je Mikulić počinio kažnjivo djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - uspostave ropskog odnosa nad oštećenikom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi novinarima Jezerčić je kazao kako je "šokiran presudom" te kako je "čudno da prvostupanjski sud nije slijedio instrukcije višeg suda, odnosno Županijskog suda koji je poništio prijašnju prvostupanjsku presudu" u kojoj se, kako smatra, nalazi pravni nonsens, odnosno tvrdnja kako nije dokazao svoju nevinost.

Dodao je kako mu je sve namješteno.

Markanov odvjetnik Dinko Matijašević kazao je kako je presuda utemeljena na zakonu, ali da treba pričekati odluku drugostupanjskog suda. Oštećenik Markan je pak rekao novinarima kako sada može pokrenuti građansku parnicu s odštetnim zahtjevom za duševne boli, vrijednim oko milijun kuna.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara