Osijek - HDZ, HSLS i HSP traže raspuštanje županijske skupštine

OSJEČKO-baranjski Županijski odbor HDZ-a te županijska vijeća HSLS-a i HSP-a zatražili su danas od Vlade raspuštanje Županijske skupštine te imenovanje povjerenika jer drže da je protekao zakonski rok od tri mjeseca za održavanje skupštinske sjednice i jer je prelaskom još jednog HSS-ova vijećnika u HDZ Skupština ostala bez kvoruma, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika županijskog HDZ-a.

Te stranke predlažu Vladi i raspisivanje prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu i to na dan održavanja parlamentarnih izbora, rekao je predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Branimir Glavaš.

U travnju ove godine 26 vijećnika tih stranaka podnijelo je ostavke na svoje mandate, ali je HSS, umjesto svoga vijećnika Stjepana Roba, koji je prešao u HDZ i podnio ostavku, imenovao zamjenu, a nadležna državna tijela potvrdila su da skupština nije ostala bez kvoruma.

Na temelju zakonskih odredaba o zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave u Skupštinu je, s liste SDP-a, imenovana predstavnica srpske nacionalne manjine, pa Županijska skupština, od 52 moguća, trenutačno ima 27 vijećnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš je danas kazao da "članak 84. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi nalaže održavanje skupštine najmanje jednom u tri mjeseca, a da je posljednja sjednica osječko-baranjske Županijske skupštine održana 3. srpnja ove godine". Dodao je da je postojala potreba za donošenjem skupštinskih odluka o čemu, kako tvrdi, svjedoči neuspjelo održavanje dviju sjednica sazvanih za 25. rujna, a koje nisu održane zbog nedostatka kvoruma.

Glavaš je kazao kako je vijećnik HSS-a Matej Perkušić, zbog neslaganja s dosadašnjim načinom rada, 1. listopada napustio tu stranku i pristupio HDZ-u te da je danas izvijestio predsjednika Skupštine Ramira Ristića kako nema namjeru podnijeti ostavku na svoj mandat. Glavaš je istaknuo kako će Perkušić provoditi odluku stranke da ne sudjeluje u radu Skupštine, čiju legalnost HDZ ne priznaje, te da je njegovim prelaskom u HDZ Skupština ostala bez kvoruma, pa su se i po toj osnovi stekli uvjeti za njezino raspuštanje.

Predsjednik osječko-baranjskog HSS-a Zvonko Ibriks izjavio je Hini da će se popodne održati koordinacija koalicijskih stranaka SDP-a, LS-a, HSS-a i Libre na kojoj će HSS zauzeti stajalište da je potrebno raspisati nove izbore za Županijsku skupštinu.

"Svjesni smo da Županijska skupština teško može nastaviti s dosadašnjim načinom funkcioniranja i smatramo da je potrebno ući u novi izborni ciklus za županijsku vlast", rekao je Ibriks dodavši da se HSS zalagao i zalaže se da se "izbori za novu županijsku skupštinu pokušaju poklopiti s parlamentarnim izborima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara