Osijek: HUS pokreće akcije protiv "Benettona"

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) najavila je danas u Osijeku kako će protiv tamošnje tvrtke "BenettonCroatia" d.o.o. kod Vlade, inspekcija i Međunarodne organizacije rada povesti postupke zbog, kako tvrde, kršenja sindikalnih sloboda u tome poduzeću.

Na konferenciji za novinare predstavnici HUS-a ustvrdili su kako Uprava tvrtke onemogućuje djelovanje Sindikata jer, kako tvrde, ne želi pregovarati o kolektivnom ugovoru, a tajniku Županijskog ureda HUS-a Anti Bošnjaku ne dopušta ulazak u poduzeće.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak ocijenio je kako je "Benettonovo" ponašanje "jedan od najgorih oblika nepoštivanja domaćeg zakonodavstva i konvencija Međunarodne organizacije rada od multinacionalne kompanije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sindikalne su slobode temeljne ljudske slobode, pa ako država ne bude reagirala u tome slučaju, onda krši temeljne ljudske slobode, što svakako neće biti dobar podatak za približavanje Europskoj uniji", rekao je Mučnjak.

Dodao je kako, po mišljenju HUS-a, "multinacionalna društva u svojim matičnim zemljama poštuju zakonodavstvo", a u nas, kako smatra, "poprimaju drugi oblik ponašanja, koji dopuštaju naša nadležna tijela".

"Hrvatska mora početi voditi računa o tome, jer će se ubuduće, kad više ne bude slučajeva poput Ante Gotovine kao mogućnosti pritiska na Vladu, izvlačiti takvi slučajevi kršenja ljudskih sloboda, pa se moraju postaviti pravila ponašanja za tvrtke koje dolaze u Hrvatsku", istaknuo je Mučnjak.

Ocijenio je kako i domaća tijela nesankcioniranjem takvih pojava "potiču takvo ponašanje stranih poslodavaca u Hrvatskoj" te izrazio nadu da će Vlada shvatiti situaciju i dati potrebne ovlasti nadležnim inspekcijama koje ih, kako drži, trenutačno nemaju u dostatnoj mjeri.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara