Osijek: HVIDR-a pokreće akciju izgradnje muzeja Domovinskog rata

OSJEČKA HVIDR-a pokrenula je u suradnji s osječkim Muzejom "Slavonijom" akciju prikupljanja građe o Domovinskom ratu, s nakanom da se osnuje muzej Domovinskoga rata u Osijeku, izvijestili su predstavnici Udruge i Muzeja na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić ocijenio je kako je u Hrvatskoj "općenito slabo zanimanje javnosti za čuvanje uspomene na Domovinski rat" te da stoga Udruga poziva sve građane koji posjeduju građu iz toga razdoblja da je daruju HVIDR-i, koja će je ustupiti Muzeju "Slavonije" da je trajno čuva.

Dodao je kako bi od novoprikupljene građe bile osnovane dokumentarna, fotografska, kartografska te zbirke odora, oružja i vojne opreme i zastava."Popunom tih zbirka stvorili bi se preduvjeti za dostojnu muzeološku prezentaciju Domovinskog rata, a najvrjednija građa našla bi se i u budućem stalnom postavu Muzeja Slavonije", rekao je Kolobarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Muzeja "Slavonije" Mladen Radić kazao je kako do sada nije sustavno prikupljana građa iz toga razdoblja te da se o osnivanju muzeja kao konačnu cilju može govoriti "kad se prikupi ozbiljan fundus, okupe stručnjaci i nađe prostor".

"Kanimo prikupiti što više građe o Domovinskom ratu, uklopiti je u sadašnju zbirku, zatim je pokazati na većoj izložbi te dio prikazati na izložbi "Oružje kroz povijest", koja je u planu potkraj ove ili u početku iduće godine", rekao je Radić.

Dodao je kako će nakon toga početi potraga za muzejskim prostorom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara