Osijek: Nastavljeno suđenje bivšem načelniku PU-a

NA OSJEČKOM Općinskom sudu danas je nastavljeno suđenje bivšem načelniku osječkobaranjske Policijske uprave Dubravku Jezerčiću, optuženu za kažnjivo djelo iznude nad oštećenikom Brankom Markanom, te bivšem policajcu PU-a Tomislavu Mikuliću, optuženu i za kažnjivo djelo uspostave ropstva nad oštećenikom.

Riječ je o ponovljenu suđenju, jer je Županijski sud zbog proceduralnih propusta ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskoga suda iz studenoga 2000. po kojoj je Jezerčić osuđen na godinu dana zatvora, a Mikulić na dvije godine i 10 mjeseci.

Oni su optuženi da su u rujnu 1996. u dogovoru prijetnjama prisilili Branka Markana da Jezerčiću proda svoju kuću i zemljište u središtu Osijeka, na kojem je poslije izgrađen restaurant. Mikulić je optužen da je nakon toga Markanu određivao gdje će boraviti i zabranjivao mu da napusti boravište bez njegova znanja te ga prisiljavao da za njega i druge osobe obavlja različite fizičke poslove bez naknade.

Na današnjoj glavnoj raspravi uz ostale je saslušana bivša Jezerčićeva tajnica Mirjana Škrinjar koja je izjavila kako nikada nije vidjela da je Markan dolazio u Jezerčićev ured, a da je optuženi Mikulić dolazio vrlo rijetko, uglavnom u pratnji svoga zapovjednika.

Svjedok Ivan Sekulić kazao je kako je Markana upoznao u kući Mikulićeva oca u Tenji te da je Markan, ako je htio, ponekad pomagao u obavljanju nekih radova. Svjedok je i nakon višekratnih upita suca Zvonka Vekića ustrajao u odgovoru da mu Markan nikada nije rekao kako je tamo dospio niti ga je on o tome pitao. Ustvrdio je kako mu je Markan prije dvije godine rekao da mu tajne službe s državnog vrha sugeriraju što treba reći na suđenju.

Budući da se oštećenik Branko Markan i svjedok Julije Varga nisu pojavili na današnjem ročištu, Sudsko je vijeće odlučilo da ih na iduću glavnu raspravu, 21. svibnja, dovede policija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara