Osijek: Nastavljeno suđenje Josipu i Zvonimiru Guciću

NA OSIJEČKOME Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Josipu i Zvonimiru Guciću te bivšem predsjedniku Uprave ´Slavonija osiguranja´ Borisu Ostoiću, optuženima da su 1999. fiktivno dokapitalizirali tu tvrtku.

Sudi se i bivšim članovima Uprave tog osiguravajućeg društva, Stjepanu Kožiću i Ivanu Kadiću, optuženima da su osječkomu Trgovačkom sudu davali netočne podatke o dokapitalizaciji.

Prvoptuženog Ostoića i Zvonimira Gucića, tadašnjeg direktora zagrebačkoga poduzeća ´G-športa´, tereti se da su u ožujku 1999. na poticaj Josipa Gucića fiktivno dokapitalizirali ´Slavoniju osiguranje´ u korist nekolicine članova obitelji Gucić (Zvonimir, Ante, Tonina i Cecilija), koji su stekli po 180 dionica tvrtke, čime je oštećena za 4,03 milijuna kuna.

Budući da je od prošle glavne rasprave prošlo više od dva mjeseca, suđenje se nastavilo čitanjem iskaza saslušanih svjedoka te dokumenata i isprava, važnih za predmet kaznenog postupka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudsko vijeće odbilo je prijedloge obrane da se kao svjedoci saslušaju predstavnici austrijskog ´Grawe osiguranja´, koje je u međuvremenu postalo vlasnikom ´Slavonija osiguranja´ i njihove zagrebačke poslovnice, kako bi se utvrdila moguća šteta nastala zbog kažnjivih djela što se pripisuju optuženicima. Odbijen je i prijedlog obrane da se financijskim vještačenjem utvrdi vrijednost dionica koje su stekli članovi obitelji Gucić.

Na zahtjev obrane Sudsko vijeće odlučilo je za iduće ročište kao svjedoke pozvati Toninu i Ceciliju Gucić te Antu Gucića. Budući da je Državno odvjetništvo htjelo odustati od prvotne nakane da pozove Antu Gucića za svjedoka, obrana je uložila prigovor smatrajući da njegov iskaz koristi obrani. Kad bi Odvjetništvo odbilo njegovo svjedočenje, bitno bi se povrijedio sudski postupak, drži obrana.

Suđenje se nastavlja 3. ožujka završnom riječi optužbe i obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara