Osijek: Nastavljeno suđenje optuženicima za ratni zločin

NA OSIJEČKOME Županijskome sudu danas je nastavljeno suđenje mještanima baranjskoga mjesta Luča optuženima za kažnjivo djelo ratnoga zločina protiv civilnoga stanovništva, a od desetorice optuženika suđenju nazoči samo Dragan Marjanović, dok se ostalima sudi u odstunosti jer su u tijeku mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja napustili Hrvatsku.

Optuženike se tereti da su od kolovoza 1991. do svibnja 1995. kao članovi štaba tzv. Teritorijalne obrane fizički i psihički zlostavljali stanovništvo Luča, da su Hrvatima ograničavali kretanje te ih zastrašivali pucajući im po kućama i lišavajući ih slobode. Optuženi su i za oštećenje katoličke crkve u Luču.

Suđenje je počelo u studenom prošle godine.

Na današnjem ročištu izvanraspravno je saslušan svjedok Stevan Horvat koji je kazao da je za Hrvate u Luču nakon okupacije Baranje od 18 sati do jutra bio uveden policijski sat te da su, po naredbi jednog od optuženika Save Stojanovića, zapovjednika štaba, morali obavljati fizičke poslove bez naknade. Svjedok je kazao kako su optuženi Stojanović i Goran Božić obilazili kuće Hrvata i naređivali im da napuste mjesto te da je u njihovoj pratnji, kao stražar, bio i optuženi Marjanović, ali da osobno nije vidio je li netko od optuženika pucao ili bacao eksplozivne naprave po hrvatskim kućama, već je to čuo od drugih mještana.

Po njegovim riječima iz Luča se zbog različitih pritisaka u tijeku srpske okupacije iselilo oko 40 posto mještana nesrba.

Glavna rasprava nastavlja se 27. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara