Osijek: Nastavljeno suđenje u slučaju Paulin Dvor

SASLUŠANJEM novih svjedoka i iznošenjem novih dokaznih prijedloga na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Nikoli Ivankoviću i Enesu Viteškiću, optuženima za kazeno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u mjestu Paulin Dvor, u prosincu 1991. godine.

Oni su optuženi da su kao pripadnici 130. pričuvne brigade Hrvatske vojske, skupa s još neutvrđenim brojem zasad nepoznatih osoba, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, u mjestu Paulin Dvor, kod Osijeka, usmrtili 19 civila srpske nacionalnosti.

Na današnjoj glavnoj raspravi svjedok Josip Sić, u to vrijeme dužnosnik osječke Operativne zone HV-a kazao kako mu nije poznato da je osnovana komisija za ispitivanje toga slučaja, koju je najavio zapovjednik Zone Karl Gorinštek te da je bilo najavljeno da će slučaj riješiti Vojna policija.

Svjedok je kazao da mu nije poznato je li netko ispitivao opće stanje u 130. brigadi Hrvatske vojske te da ne zna tko je ubio civile u Paulin Dvoru i tko je zapovjedio da se tijela ubijenih civila pokopaju kod obližnjeg vojnoga skladišta "Lug".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedok Zvonimir Valenteković, operativni djelatnik tadašnje osječke Operativne zone, također je ustvrdio kako ne zna ništa o radu spominjane komisije za ispitivanje događaja u Paulin Dvoru.

Sudsko vijeće prihvatilo je dokazni prijedlog Županijskog državnog odvjetništva za saslušanjem još četiri svjedoka te provođenjem balističkog i sudsko-medicinskog vještačenja, s ciljem utvrđivanja uzroka smrti civila te vrste vatrenog oružja kojim su usmrćeni.

Nova glavna rasprava zakazana je za 5. rujna.

(Hina)ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara