Osijek: Odgođeno suđenje novinarki Ljubici Letinić

NA OSJEČKOM Općinskom sudu danas je odgođena glavna rasprava u slučaju privatne tužbe za klevetu, koju su tužitelji Branimir Glavaš i Darko Tolić pokrenuli protiv novinarke Hrvatskog radija Ljubice Letinić.

Rasprava je odgođena jer je odvjetnica tužene novinarke pismeno predložila određivanje drugog nadležnog suda za taj postupak zbog toga što je kazneno djelo počinjeno u Zagrebu te činjenice što optužena ima prebivalište također u Zagrebu. Sudac Darko Krušlin odlučio je stoga odgoditi raspravu dok Izvanraspravno vijeće Općinskog suda ne donese odluku o prijedlogu obrane.

Tužitelji su pokrenuli tužbu smatrajući da je novinarka Letinić 4. srpnja prošle godine u emisiji Dnevne novosti Hrvatskog radija objavila snimku telefonskog razgovora s Vjenceslavom Billom, a povodom njegova pisma koje je dan ranije na konferenciji za novinare pročitao bivši osječko-baranjski župan Ladislav Bognar. Tužitelji tvrde kako je u pismu izrečeno niz neistinitih tvrdnji koje teško škode njihovoj časti i ugledu te dovode u pitanje i njihovu osobnu sigurnost, a da je novinarka dala mogućnost Vjenceslavu Billu da ih ponovi pred najširim krugom slušatelja te ih je i proširila svojim komentarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U spomenutom pismu Bill je, uz ostalo, ustvrdio kako su "Glavaševi suradnici Darko Tolić i Zdenko Farkaš od njega zatražili da ubije hrvatskog branitelja Matu Šabića, a da to od njih traži Branimir Glavaš".

U izjavi novinarima Glavaš je ocijenio da novinarka Letinić pokušava izbjeći dolazak na sud. Dodao je kako od suda traži da ju se na iduću raspravu privede pod policijskom pratnjom, a od ravnatelja HRT-a Mirka Galića da svojoj djelatnici naloži poštivanje suda i odazivanje na sudske pozive.

Komentirajući zahtjev za određivanjem drugog nadležnog suda, što je zatražio i odvjetnik Vjenceslava Billa u sudskom postupku protiv Billa i Bognara za naknadu duševnih boli, Glavaš je ocijenio kako su takvi zahtjevi zakonski neutemeljeni.

"Ako bi osječki Općinski ili Županijski sud uvažili takve prijedloge, očekujem ostavke predsjednika tih sudova kao moralni čin jer bi prihvaćanjem takvih prijedloga pokazali da ni sami nemaju povjerenja u vlastite suce i sudove, a kako bi tek onda u sudove mogli imati povjerenja obični građani", rekao je Glavaš.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara