Osijek: Počelo suđenje dvojici optuženika za Paulin dvor

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je počelo suđenje Nikoli Ivankoviću (43) i Enesu Viteškiću (33), optuženima za ratni zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u Paulin Dvoru nedaleko od Osijeka, odnosno za ubojstvo 19 civila.

Optužnica ih tereti da su 11. prosinca 1991. u Paulin Dvoru, kao pripadnici 2. pješačke čete 1. bojna 130. brigade HV-a koji su branili to i okolna mjesta, s više nepoznatih osoba dogovorili da iz osvete ubiju tamošnje mještane srpske nacionalosti. Taj je dogovor, stoji u optužnici, nastao nakon što su doznali da je preminuo njihov ranjeni suborac Ilija Ravnjak.

Naoružani automatskim puškama i ručnim bombama tijekom noći su se dovezli do Paulin Dvora. Došavši do kuće Andrije Bukvića u Glavnoj ulici broj 52, znajući da u njoj boravi više civila srpske nacionalnosti, ušli su u kuću, te su rafalnom paljbom iz automatskih pušaka i bacanjem aktiviranih ručnih bombi usmrtili 19 civila.

Danas su saslušani svjedoci Franko Križman (60) iz Zagreba i Zdravko Andrić (40) iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Križman, koji je u to vrijeme bio zapovjednik 3. bojne 101. brigade, izjavio je kako je iz razgovora drugi dan čuo da su "neki dečki otišli tamo i ubili civile", te je o tome sastavio dopis i poslao ga svojem zapovjedniku.

Svjedok Zdravko Andrić, u to vrijeme pripadnik Vojne policije u Čepinu koja je djelovala u sastavu 130. brigade, rekao je da je spomenutoga dana oko 23 sata objaviješten što se dogodilo nakon čega je s jednim kolegom trebao obaviti očevid. "Kada smo došli u Paulin Dvor, tamo je već bio sanitetski vod i kamion u koji su utovarali tijela, kasnije odvezena u Lug. Bio je to stravičan prizor. Mi smo obavili svoje, ali nam nitko nije rekao ni tko je te ljude pobio, ni zašto", rekao je Andrić.

Suđenje se nastavlja sutra saslušavanjem novih svjedoka.

(Hina) vs dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara