Osijek: Sedmero radnika "Done" blokiralo skladište

SEDMERO radnika "Done" blokiralo je danas skladište te tvrtke u Osijeku, zahtijevajući isplatu zaostalih plaća i otpremnina, zakonski otkazni rok i uplate za mirovinski fond.

Po riječima Zdenke Cvetanovski, osječke sindikalne povjerenice radnika u trgovini "Done", vlasnik "Done" iz Zagreba Andrija Klarić od radnika zahtijeva da se 1. kolovoza jave u Stubicu gdje bi trebali raditi.

"Premda je obećao da će nam platiti odvojeni život, mi to ne možemo prihvatiti jer za to nemamo novca", dodala je.

Tvrdi da su tek jučer dobili plaću za ožujak te da im od srpnja prošle godine poslodavac nije doznačio doprinos za mirovinski fond. Najavila je da će sutra od trgovačkog suda zatražiti stečaj "Done" kako bi naplatili svoje tražbine.

Skladište "Done" je u prostoru kojega je vlasnik tvrtka "Algoritam". Ona je skladište otkupila od bivše tvrtke "Voća export-importa" u stečaju u kojoj je prije pretvorbe radilo i sedmero radnika "Done".

Na žalost, mi smo svoja radna prava tada prenijeli na tvrtku "Klariko voće" koja je nakon stečaja u srpnju 1999. samo promijenila ime u "Dona", jer nam je bilo obećano da će ta tvrtka preuzeti u cjelosti "Voće export-import", kazala je Cvetanovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlasnik "Done" Andrija Klarić izjavio je za Hinu kako nisu točne tvrdnje radnika o neredovitim plaćama i neplaćenim doprinosima za mirovinski fond. Ocijenio je da je današnje blokiranje skladišta "protuzakonito jer radnici nikomu nisu prijavili štrajk niti su s njim razgovarali o mogućim teškoćama".

Kazao je kako vlasnik skladišta "Algoritam" traži svoje nekretnine te da zbog toga od sedmero radnika "Done" u Osijeku petero ima osigurano radno mjesto u pogonima "Done" u Stubici, a dvoje će ostati na novoj lokaciji u Osijeku.

Cvetanovski pak tvrdi da im je vlasnik "Algoritma" Ivan Šapina rekao kako ne trebaju izići iz prostora dok s poslodavcem ne riješe probleme.

Na upit kako će si ti radnici osigurati uvjete za život jer, kako kažu, ni sada ne dobivaju redovito plaću, Klarić je rekao da im "jamči plaćene troškove odvojena života".

Na mjestu blokade skladišta nema izgreda, no ipak je pozvana policija.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara