Osijek: Škare-Ožbolt za obnovu županijskog i općinskog suda

Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt izjavila je danas u Osijeku kako je za uređenje i opremanje zgrade osječkog Županijskog i Općinskog suda u idućoj proračunskoj godini potrebno osigurati oko 20 milijuna kuna te da je s gradskim i županijskim vlastima dogovoreno njihovo sudjelovanje u tom projektu.

Nakon zatvorenog sastanka s predsjednikom Županijskog suda Ninoslavom Ljubojevićem, gradonačelnikom Zlatkom Kramarićem te pročelnikom županijske Agencije za razvoj Martinom Marolinom, Škare-Ožbolt je izjavila kako je strategija Ministarstva da se četiri najveća i najopterećenija suda, zagrebački, riječki, splitski i osječki, "konačno dovedu u punu funkciju". Dodala je kako je u slučaju osječkog suda dogovoreno da će županijske i gradske vlasti financirati obnovu u ratu devastiranog pročelja zgrade, a Ministarstvo uređenje potkrovlja, unutarnje uređenje i infrastrukturu.

Ministrica je rekla da je u Osijeku, osim zgrade suda, potrebno urediti Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo, Trgovački i Prekršajni sud te vidjeti "na koji način i kada izmjestiti zatvor, koji se sada nalazi u središtu grada". Dodala je kako nigdje u Hrvatskoj nije primjereno da se zatvori nalaze na takvoj lokaciji te da će intencija Ministarstva biti da se zatvor premjesti izvan grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamoljena da komentira prijedlog novoga zakona o obveznim odnosima i mjere o ograničenju rasta kamata, ministrica Škare-Ožbolt rekla je da su novim zakonom predviđene znatne promjene "uređenja ugovornih i zateznih kamata radi usklađivanja sustava kamata s novim prilikama na financijskom tržištu Hrvatske, kao i potrebe usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s Europskom unijom".

"Izmjene i dopune toga zakona tek će krenuti u javnu raspravu i uzimat će se u obzir svaki logičan prijedlog koji će pomoći u još boljem određivanju tog zakonskog prijedloga. Ono što se sigurno neće dopustiti to je postojanje lihvarskih kamata jer je Hrvatska davno prošla to vrijeme, ima stabilnu valutu i lihvarske kamate u ovoj zemlji više neće biti dopuštene", ocijenila je ministrica pravosuđa Škare-Ožbolt.

(Hina) xivuč yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara