Osijek: Vladajuća koalicija zadovoljna tumačenjem ministarstva da nema razloga za raspuštanje županijske skupštine

STRANKE vladajuće koalicije u Skupštini Osječkobaranjske županije (SDP, LS i HSS) izvijestile su danas kako je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave svojim dopisom potvrdilo da nema razloga za raspuštanje Skupštine, iako je 26 vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP-a podnijelo ostavke na svoje vijećničke mandate.

Kad su oporbeni vijećnici podnijeli ostavke, HSS je najavio da će umjesto svoga bivšeg vijećnika Stjepana Roba koji je prešao u HDZ i podnio ostavku imenovati zamjenu, čime bi se osigurao kvorum od 26 vijećnika. Član Libre Vilim Herman najavio je mougćnost aktiviranja svoga mandata koji je ostvario izborom na listi HSLS-a, a SDP je najavio da će na temelju zakonskih odredaba o zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave s njegove liste u Skupštinu biti izabran još jedan vijećnik, pa bi koalicija imala većinu od 28 vijećnika.

U tumačenju Ministarstva, koje je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio predsjednik Županijske skupštine Ramir Ristić (LS), navodi se kako "podnošenje ostavki više od polovice vijećnika ne znači trajan gubitak kvoruma dok god se mogu odrediti njihovi zamjenici te volja ovlaštenih subjekata da odrede zamjenike".

Budući da se u tumačenju Ministarstva navodi da se zamjenik člana predstavničkog tijela, kojeg određuje politička stranka koja je odredila i samog člana, od početka sjednica uračunava u kvorum potreban za rad, Ristić smatra "kako nema razloga da se ne održi sutrašnja sjednica Županijske skupštine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Željko Malević ocijenio je kako je "Skupština legalna, legitimna i s kvorumom" te je pozvao oporbene stranke u Skupštini da imenuju zamjenike umjesto vijećnika koji su podnijeli ostavke.

Predsjednik županijskoga HSS-a Zvonko Ibriks kazao je kako stranka nije dvojila ima li pravo zamijeniti svoga vijećnika te je pozvao oporbu da imenuje zamjenike za svoje vijećnike, ocijenivši kako bi "dulje djelovanje bez oporbe bilo pomalo neozbiljno".

Osvrnuvši se na tvrdnje predsjednika HDZ-a Ive Sanadera s jučerašnje konferencije za novinare da je stanje u Osječko-baranjskoj županiji "nasilje i kršenje zakona", Malević je kazao kako "vladajuća koalicija inzistira na poštivanju zakona, u donošenju kojih je sudjelovao i Sanader kao saborski zastupnik".

"Ignoriranje zakona, kršenje njegovih odredaba i pokušaj da se nasiljem te pokretanjem kaznenog progona onih koji o tim stvarima misle različito od lokalnog HDZ-a kršenje je hrvatskog ustavnog poretka", rekao je Malević, komentirajući kaznene prijave koje je protiv njega, župana Zdravka Bosančića, Ramira Ristića i županijskog tajnika Davora Brunčića zbog kažnjiva djela širenja lažnih glasina o protupravnoj promjeni ustroja jedinice lokalne samouprave jučer podnio županijski odbor HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara