Osijek: Završili "15. Krležini dani"

TRADICIONALNA znanstvenoteatrološka priredba Krležini dani večeras je završila predstavom "Motel mrak" Dore Delbianco u izvedbi zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

U znanstvenom dijelu Krležinih dana, na osječkom Filozofskom fakultetu održan je trodnevni skup "Zavičajno i europsko u hrvatskoj drami i kazalištu" na kojem su, uz domaće znanstvenike i stručnjake, sudjelovali i gosti iz Italije, Slovačke, Bugarske te Srbije i Crne Gore.

Uz zbornik s prošlogodišnjih Krležinih dana, predstavljena je i bibilografija članaka i rasprava "Kazalište u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1824-1945".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz premijeru osječkoga HNK "Naranča u oblacima" hrvatske spisateljice Ivane Sajko, u kazališnom dijelu ove manifestacije nastupila je Kazališna skupina "Kufer" s predstavom "U noći" Ksavera Šandora Gjalskog, te osječki HNK-a s operom "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca, nedavno premijerno prikazanom u programu ove kazališne kuće.

Krležini dani, koji su počeli 7. prosinca, održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, a supokrovitelji su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera.

Utemeljitelj Krležinih dana je osječko Hrvatsko narodno kazalište, a suutemeljitelji osječki Filozofski fakultet te Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara