Osječka doktorica koja je zbog opomene dala otkaz u KBC-u, dobila važnu bitku

Osječka doktorica koja je zbog opomene dala otkaz u KBC-u, dobila važnu bitku
Foto: Poliklinika Rosso/Index

"POVJERENSTVO za stručna pitanja i stručni nadzor je mišljenja da liječnica Marinela Rosso nije učinila stručnu pogrešku tijekom liječenja pacijentice S.J.", stoji u odluci Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječnike komore, što bi moglo razjasniti poznati slučaj liječnice koja je nakon 20 godina rada u KBC-u Osijek bila prisiljena dati otkaz. Naime, nekadašnja pročelnica Kliničkog odjela za kirurgiju glave i vrata Marinela Rosso bila je samo jedna u nizu uglednih liječnika iz Osijeka koja je napustila tamošnji KBC. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do rujna prošle godine osječku je bolnicu napustilo 66 liječnika specijalista, a početkom godine u samo par dana otišla su još 4 renomirana liječnika, među kojima je bila i liječnica Rosso.

Nakon 20 godina napustila bolnicu

Neposredan povod za njen odlazak bila je optužba vrha bolnice da je na odjel zaprimila pacijenta pod krivom dijagnozom, zbog leđobolje. Interni nadzor utvrdio je "neadekvatno postavljenu dijagnozu", a ravnatelj bolnice Željko Zubčić uručio joj je pismeno upozorenje zbog "nesavjesno obavljenog posla".

Rosso se žalila da je nalaz internog nadzora "nestručan i neobjektivan" te tražila očitovanje resornog povjerenstva HLK, koje predstavlja krovno tijelo kad je riječ o povredama iz područja liječničke struke. No KBC Osijek na to nije pristao. Nakon što je dobila pismenu opomenu, doktorica Rosso, poslije 20 godina rada u KBC-u Osijek, otišla je iz bolnice te preko svog odvjetnika pokrenula bitku protiv čelništva te institucije.

Sada se Povjerenstvo HLK očitovalo o cijelom slučaju te utvrdilo da u slučaju liječnice Rosso nije bilo nikakvih nepravilnosti.

"Odluka liječnice bila je opravdana"

"Pacijentica je bila primljena u Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC-a Osijek. Pacijentica je bila pregledana od strane prim.dr.sc. Marinele Rosso, dr.med., koja je, radi vrtoglavice pacijentice, ispravno odlučila kako je pacijentici potrebna hospitalizacija na Klinici KBC-a Osijek. Radi javljanja parestezije u donjim ekstremitetima, prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med., ordinirala je neuroradiološku dijagnostiku slabinskog i križnog dijela kralježnice, magnetsku rezonancu. Sukladno anamnezi i prijašnjem liječenju, navedena odluka liječnice bila je u cijelosti opravdana", stoji u odluci Povjerenstva.

Rosso je nakon otkaza u KBC-u Osijek prešla na radno mjesto u Poliklinici Rosso, koja je u vlasništvu njenog supruga, inače poznatog ginekologa Miće Rossa.

Rosso: Nisam mogla prijeći preko opomene

"Liječnica sam koja poštuje liječnički kodeks, a u ovom slučaju branila sam kako svoju struku, tako i svoj rad. Oduvijek sam bila i bit ću fokusirana na svoj posao. U KBC-u Osijek nisam mogla više ostati zbog narušenih međuljudskih odnosa, koji su kulminirali kada mi je uručena opomena za nesavjesno liječenje. Preko toga jednostavno nisam mogla prijeći", kaže za Index doktorica Rosso.

Liječnicu Rosso zastupa odvjetnik Dinko Matijašević, koji je već protiv ravnatelja KBC-a Osijek pokrenuo postupak pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore. Pokrenuta je i privatna tužba za klevetu s obzirom na to da je ravnatelj o slučaju Rosso već govorio u medijima. Od KBC-a Osijek traži se javna isprika liječnici Rosso te da je uz molbu vrate na posao.

Liječnici odlaze zbog narušenih međuljudskih odnosa

Podsjetimo da se u javnosti već dulje govori o masovnim odlascima liječnika iz KBC-a Osijek. Početkom godine otišli su prof. dr. sc. Damir Gugić, bivši šef Odjela za radioterapiju i onkologiju, doc. dr. sc. Dražen Vidović te doktorica Rosso. Svi su ostali u Hrvatskoj, a kao razloge odlaska iz osječke bolnice svi su spominjali međuljudske odnose.

No u KBC-u Osijek nisu pretjerano zabrinuti. U odgovoru na upit Indexa o slučaju Rosso kažu nam kako mišljenje Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor HLK ionako nije obvezujuće.

"KBC Osijek za fakturiranje DTS usluga jedino je odgovoran Ministarstvu zdravstva te HZZO-u", objašnjavaju nam iz osječke bolnice. Tako spominju da je HZZO u prosincu prošle godine proveo izvanrednu ciljanu kontrolu u KBC-u Osijek te, između ostalog, utvrdio kako se ne može potvrditi ispravnost računa za liječenje sporne pacijentice doktorice Rosso. Time je, ističu iz KBC-a Osijek, potvrđena ispravnost Odluke Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a Osijek.

KBC Osijek: Odluka HLK nije obvezujuća

"Posebno ističemo kako predmet razmatranja Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore nije niti bila ispravnost odluke Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a Osijek vezano uz DTS postupke liječenja, već je isto Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor HLK donijelo mišljenje samo o pitanju da li liječnik specijalist otorinolaringologije smije ordinirati pretragu MRLS, odnosno da li ordinirajući pretragu predstavlja stručnu grešku. Iz svega navedenog je jasno kako se radi o dva potpuno različita pitanja", kažu iz KBC-a dodajući kako doktorica Rosso nije ni dobila opomenu zbog stručne greške, već isključivo zbog toga što je tijekom nadzora utvrđeno da početna, radna i konačna dijagnoza pacijenta nije odgovarala provedenim dijagnostičko-terapijskim postupcima, zbog čega je KBC-u Osijek izrečena Opomena od HZZO-a.

Kujundžiću opet treba vremena

KBC Osijek sada traži da HLK preispita svoju odluku. Isto tako, KBC Osijek, pojašnjavaju za Index, i dalje stoji ne samo iza svoje odluke nego i iza svog ravnatelja jer je Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore već provelo postupak. Tvrde da je HLK utvrdio kako nema elemenata koji bi upućivali na povredu odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Zatražili smo i očitovanje Ministarstva zdravstva vezano za slučaj KBC-a Osijek, no od resornog ministra Milana Kujundžića, koji često tvrdi da radi sve kako bi zadržao liječnike, nismo dobili nikakav odgovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara