Osječki SDP tražit će zabranu uporabe jednokratne plastike u gradu

Osječki SDP tražit će zabranu uporabe jednokratne plastike u gradu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

OSJEČKA gradska organizacija SDP-a predložit će osječkom Gradskom vijeću donošenje odluke o zabrani uporabe predmeta od jednokratne plastike na gradskom području, izvijestili su u toj stranci.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan na konferenciji za novinare je podsjetila kako 2021. godine stupa na snagu direktiva EU parlamenta koja, uz ostalo, zabranjuje korištenje plastičnih tanjura, pribora za jelo, slamki, štapića za miješanje pića i laganih vrećica te propisuje da se do 2029. treba prikupiti 90% upotrijebljenih plastičnih boca.

U morima uskoro više plastike nego ribe

S obzirom na količinu plastike koja je proizvedena od 50-tih godina prošlog stoljeća, a to je 8,3 milijarde tona, možemo reći da danas živimo u plastičnom dobu. Ako bismo ovim tempom koristili i bacali plastiku u okoliš, procjenjuje se da bi oko 2050. godine u oceanima i morima bilo više plastike nego ribe, upozorila je Borzan.

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Milan Blagojević kazao je kako će predložiti da Grad Osijek donese odluku da se, u prvom koraku, predmeti od jednokratne plastike izbace s javnih manifestacija koje se održavaju na javnoj površini ili objektu u gradskom vlasništvu.

Dodao je kako će predložiti da se takvi predmeti poslije izbace iz uporabe u Gradskoj upravi, gradskim trgovačkim društvima i ostalim ustanovama u gradskoj nadležnosti, a i iz osnovnih i srednjih škola na osječkom području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara