"Osječki zeleni" traže zaštitu Lonjskog polja

UDRUGA "Osječki zeleni" ocijenila je danas kako je izlijevanje nafte iz naftovoda u kanal Pakru, u blizini Lonjskog polja, zaštićenog Parka prirode Papuk, te onečišćenje rijeke Pakre u dužini od 1,8 kilometara "posljednja opomena državnim institucijama i ministarstvima da zaustave ekocide u Hrvatskoj, koji su sve češći i sa sve gorim posljedicama".

U priopćenju za javnost "Zeleni" ističu kako su transport nafte uz rub Lonjskog polja, zemljani radovi ukopavanja naftovoda unutar granice Parka prirode te cestovni transport nafte za sisačku rafineriju kroz zaštićeno močvarno područje "najveći ekocid koji provodi država".

"Janafov naftovod Sisak-Slavonski Brod dio je mreže projekta "Družba Adria". Na tom pravcu, u močvarnom području u kojem je Park prirode Lonjsko polje, slučajevi izlijevanja i curenja nafte gotovo su svakodnevni, ali se prešućuju u javnosti", tvrde "Zeleni".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako je u očuvanje ekosustava Lonjskog polja uloženo mnogo novca, ali da su štete učinjene prolaskom naftovoda znatno veće pa od Vlade zahtijevaju hitnu intervenciju u sprječavanju daljnjeg uništavanja prirodnih bogatstava Lonjskog polja, izmještanje cestovnog transporta nafte s tog područja te stručnu, suvremenu i ekološku izolaciju Janafova naftovoda.

"Također zahtijevamo hitno osnivanje državnog povjerenstva za slučajeve ugroze prirode, poput slučaja pucanja naftovoda i ugrožavanja Parka prirode Lonjsko polje.

Podsjećamo da je Hrvatski sabor donio zakon o sprječavanju nesreća i katastrofa, kao i to da je u funkciji i dio kaznenog zakona kojim se zagađenje i uništavanje prirode kažnjava i zatvorskom kaznom", dodaje se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara