Osječko-baranjska županija pristupila Radnoj zajednici podunavskih regija

Osječkobaranjska Županijska skupština na današnjoj je sjednici većinom glasova prihvatila zaključak o pristupanju te županije Radnoj zajednici podunavskih regija.

Kako je istaknuto u raspravi, riječ je o asocijaciji u kojoj je Republika Hrvatska članica od 1991. godine, a s obzirom da je riječ o zajednici regija, hrvatska je Vlada odlučila da članski status prenese na podunavske županije: Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku.

Zaključak o pristupanju nisu podržali vijećnici HSP-a, smatrajući da se ne može pristupiti takvoj zajednici dok sa Srbijom i Crnom Gorom postoje otvorena pitanja poput nestalih i zatočenih osoba, kao i granice na Dunavu.

I vijećnik SDP-a Zdravko Bosanćić ocijenio je kako bi najprije trebalo imati jamstvo Vlade da će ta otvorena pitanja biti riješena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na primjedbe vijećnika, dožupan Dinko Burić (HDZ) kazao je kako država daje mogućnost Županiji da, djelujući u Radnoj zajednici podunavskih regija, sama odredi koje su joj potrebe i prioriteti. Kazao je da je riječ o asocijaciji koja radi na temama prostornoga planiranja, zaštite okoliša, gospodarske i kulturne suradnje i da će se u pojedine projekte uključivati i ostale slavonske županije.

Odgovarajući na pitanja vijećnika o upitnosti izgradnje hrvatske dionice međunarodnog prometnog koridora 5c, o čemu je bilo riječi u medijima, župan Krešimir Bubalo je rekao kako se projektna dokumentacija izrađuje te se očekuje da će izgradnja početi u predviđenim rokovima, odnosno iduće godine.

Kazao je kako će čelnici Županije o toj temi razgovarati s resornim ministrom Božidarom Kalmetom, koji je za ponedjeljak najavio svoj dolazak u Osijek.

(Hina) xivuč yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara