Oslabio tečaj dolara

Oslabio tečaj dolara
Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM se burzama danas trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati zbog niza različitih vijesti uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle oko 0,2 posto. U Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, pali između 0,2 i 0,7 posto.

Ulagači oprezni

Ulagači su oprezni zbog niza različitih vijesti uoči današnjeg nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine u Washingtonu.

Jučer je agencija Bloomberg objavila da je Kina otvorena za parcijalni dogovor sa SAD-om, dok je Financial Times izvijestio da je Peking spreman povećati kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda.

No, kasnije je jedan kineski dužnosnik kazao da je dobra volja narušena nakon što je u utorak američka vlada proširila 'crnu' listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade.

Jutros je, pak, New York Times objavio da će Washington uskoro izdati licence koje bi dozvolile američkim kompanijama prodaju nekih proizvoda koji nisu osjetljivi kineskom Huaweiju.

South China Morning Post izvijestio je gotovo istodobno da se kineska delegacija, predvođena zamjenikom premijera Liu Heom planira vratiti iz Washingtona već nakon prvog dana pregovora, premda se prije planiralo razgovarati i u petak.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Ako u predstojećim pregovorima ne bude postignut značajniji napredak, predsjednik SAD-a Donald Trump mogao bi, što je prije zaprijetio, već idućega tjedna povećati carine na 250 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine s 25 na 30 posto.

Stoga se ulagači nadaju barem parcijalnom dogovoru po nekim pitanjima, što bi umirilo tržišta i otvorilo put kako bi se kasnije eventualno postigao neki širi trgovinski dogovor.

Dolar blago oslabio

Na valutnim je tržištima, pak, jutros dolar blago oslabio kako zbog napetosti uoči nastavka trgovinskih pregovora, tako i zbog uvjerenja ulagača da će američka središnja banka i u listopadu, treći put ove godine, smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,99 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,09 bodova.

Pritom je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,0965 na 1,0987 dolara.

No, američka je valuta ojačala prema japanskoj, pa je tečaj dolara porastao na 107,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,20 jena.

A cijene su nafte izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,29 posto, na 52,45 dolara, dok je barel na londonskom tržištu pojeftinio 0,26 posto, na 58,15 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara