Oslobađajuća presuda za petrinjsku HSP-ovku Dumbović optuženu za rasnu diskriminaciju

SISAČKOMOSLOVAČKI HSP danas je izvijestio da je Općinski sud u Kutini nakon 2,5 godine suđenja izrekao oslobađajuću presudu u sudskom postupku koji je protiv njihove stranačke dužnosnice Gordane Dumbović iz Petrinje pokrenulo petrinjsko Općinsko državno odvjetništvo pod optužbom da je počinila kažnjivo djelo rasne i druge diskriminacije izjavama na Radio Petrinji u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2001.

Oslobađajuća presuda izrečena je 18. prosinca.

U sudskom postupku Dumbović i njezin odvjetnik Željko Olujić tvrdili su da je "riječ o izjavama izvučenim iz konteksta", te o "političkoj montaži". Dumbović je danas ocijenila da se "radilo o sramotnu, politički montiranu procesu i političkom progonu zbog njezinih izjava u predizbornoj kampanji prije lokalnih izbora 18. svibnja 2001. u programu Hrvatskoga radija Petrinje".

"Kad se govorilo o četnicima, to je bilo vrijeđanje srpske nacionalne manjine, a kad je ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić meni kao petrinjskoj dogradonačelnici za posjeta petrinjskoj gradskoj upravi 25. srpnja 2001. rekao "šic", "marš" i "neću da te vidim", onda njega za to nitko nije pozvao na odgovornost", izjavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetila je da je "kaznenu prijavu protiv nje podnijela petrinjska Podružnica HNS-a" te da je sisačko-moslavačka Policijska uprava nakon toga podnijela kaznenu prijavu protiv nje mjesno nadležnom petrinjskom Državnom odvjetništvu. Za svoj, kako je rekla, "politički progon" okrivila je predsjednika petrinjskog HNS-a i sadašnjeg dogradonačelnika Darinka Dumbovića.

Kako je rekla, "jedino se njoj u neovisnoj Hrvatskoj sudilo zbog navodna vrijeđanja srpske nacionalne manjine".

"Pravda je zadovoljena", izjavila je, istaknuvši da je "sudac, koji ju je oslobodio optužbe i krivnje pametan čovjek koji razlikuje pojam srpske nacionalne manjine od četnika".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara