Oslobođeno 14 europskih turista zatočenih u Maliju

Četrnaest europskih turista otetih u alžirskoj Sahari i zatočenih na sjeveru Malija, oslobođeni su u ponedjeljak poslijepodne i sada su "pod odgovornosti malijskih vlasti", izjavio je u Bamaku glasnogovornik predsjedništva Malija, Seydou Sissouma.l

"Taoci su oslobođeni nešto poslije 16 sati po mjesnom vremenu. Oni se još uvijek u regiji gdje su bili zatočeni, a sada su za njih odgovorne vlasti Malija", izjavio je Sissouma.

Četrnaest talaca "potpuno su slobodni", potvrdio je malijski posrednik u pregovorima s otmičarima, Iyad Ag Ghali iz grada Gao.

Devet Nijemaca, četiri Švicarca i jedan Nizozemac bili su među 32 europska turista koje su u veljači i travnju na jugu Alžira oteli pripadnici "Salafističke skupine za molitvu i borbu", koja se bori za islamsku državu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alžirski komandosi u svibnju su oslobodili 17 talaca i ubili otmičare, a jedna 45-godišnja Nijemica umrla je od toplinskog udara. Ostalih 14 talaca u srpnju je prebačeno u susjedni Mali.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je oslobađanje 14 talaca u Maliju, gdje se od nedjelje nalazi državni tajnik u njemačkom ministarstvu Juergean Chrobog.

"Predsjednik Malija pružio je jamstva državnom tajniku Chrobogu da se svih 14 talaca nalazi u rukama malijskih vlasti", priopćilo je ministarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara