Osnivač Wikipedije "prodao" se za donaciju?!

Osnivač Wikipedije "prodao" se za donaciju?!

OTAC jedne od najpopularnijih internetskih enciklopedija, Jimmy Wales, optužen je zbog izmjene sadržaja Wikipedije u zamjenu za značajnu donaciju. Bivši čelni čovjek tvrtke Novell, Jeffrey Merkey, tvrdi kako je donirao 5.000 dolara zakladi Wikimedia u zamjenu za neke izmjene u članku koji je unio u bazu Wikipedije, piše BBC.

Merkey tvrdi kako je Wales, osnivač Wikipedije, prihvatio financijsku potporu u zamjenu za promjenu spornog unosa, međutim s druge strane, Wales je ovakve optužbe nazvao besmislenima.

Glasnogovornik Wikipedije, Jay Walsh je u razgovoru za Daily Telegraph izjavio kako je optužba potpuno neistinita: "Jimmy nije nikada sklopio ovakav dogovor, osim toga, riječ je o praksi koja u zakladi Wikipedia nikako nije dozvoljena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jimmy Wales potvrdio je kako ponekad pomaže korisnicima Wikipedije koji su unijeli pogrešne informacije, ali nema riječi o primanju ikakvih donacija. Ipak, na stranici Wikipedije može se vidjeti kako je Jimmy Wales zaista napravio neke izmjene i da je stranica "zaštićena", što znači da je korisnicima zabranjena izmjena sadržaja. Wikimedia se, inače,  opisuje kao "neprofitna dobrotvorna organizacija posvećena razvoju i distribuciji besplatnog, višejezičnog sadržaja".

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara