Osnivači "Skypea" najavili Internetski TV-servis "Joost"

INTERNETSKI poduzetnici i milijarderi Niklas Zennström and Janus Friis, poznati po osnivanju internetskog telefonskog servisa "Skype", danas su najavili kako će tijekom godine započeti s radom njihov servis internetske televizije pod nazivom "Joost".

Šveđanin Zennström i Danac Friis su slavu već ranije bili stekli razvojem peer-to-peer mreža za razmjenu datoteka od kojih je najpoznatija kontroverzna "Kazaa".

Besplatni softver za korištenje "Joosta" će u kasno proljeće ili rano ljeto biti dostupan za download. Zennström i Friss tvrde kako im je namjera korisnicima omogućiti fleksibilnost pri izboru TV-programa kao i povećan utjecaj na njihov sadržaj.

"Joost", koji se razvijao pod radnim nazivom "Projekt Venice", bi se, poput "KaZaae", trebao temeljiti na "peer-to-peer" tehnologiji streaminga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje se da će na početku glavni konkurent "Joosta" biti "YouTube", popularni servis za distribuciju video-sadržaja, kojeg je Google nedavno kupio za 1,6 milijardu dolara.

Osnivači "Joosta" trenutno pregovaraju sa svjetskim medijskim kućama o eventualnoj distribuciji sadržaja preko svog servisa, a prošli mjesec je britanska TV-kuća "Channel 4" potvrdila kako sudjeluje u tim pregovorima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara