Osnovan geoekonomski forum - udruga za proučavanje svjetskog ekonomskog razvoja

u Zagrebu je osnovan Geoekonomski forum (GEOFO) ? udruga za proučavanje svjetskog ekonomskog razvoja čija je svrha promicati geoekonomski pristup u proučavanju posljedica globalizacije na Hrvatsku, te educirati i lobirati za oblikovanje geoekonomske nacionalne strategije kojoj bi u središtu bilo povezivanje ekonomije, vanjske politike i nacionalne sigurnosti, te praćenje i razmjena geoekonomskih iskustava s državama Jugoistočne Europe. L

Osnutak udruge potaknuli su prof. dr. Zvonimir Baletić, koji je i njezin predsjednik, i prva doktorica iz geoekonomskog područja u Hrvatskoj Jasna Plevnik, koja je izabrana za potpredsjednicu. Drugi potpredsjednik GEOFO-a je prof. dr. Zoran Jašić, a za članove Geoekonomskog vijeća izabrani su mr. Vitomir Begović, svjetski poslovni čovjek Boris Mikšić, prof. dr. Vlatko Mileta, dr. Danko Plevnik i dr. Mladen Vedriš.

Potpredsjednica Plevnik ističe da je bitno načelo udruge - načelo mahathirizma, što znači da se veličina onih koji upravljaju zemljom ocjenjuje prema sposobnostima prilagodbe države načelima globalizacije sa što manje boli za stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Geoekonomski forum pokušat će se profilirati kao hrvatski "Porto Alegre-Davos" u kojem će se promicati ideje ekonomskog razvoja, sigurnosti socijalne stabilnosti i geoekonomske politike na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te odnosi u regiji oblikovani na načelima geoekonomije i na potrebi suvremenijeg upravljanja posljedicama svjetskog ekonomskog razvoja u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi.

GEOFO će, kako piše na njegovoj internetskoj stranici, izdavati časopis "Geoekonomija" u kojem će se objavljivati istraživanja i stručni radovi o starteškoj ekonomiji u Hrvatskoj i regiji.

(Hina) ggo ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara