Osnovana udruga nezaposlenih Pimorsko-goranske županije

U RIJECI je danas utemeljena Udruga nezaposlenih Primorskogoranske županije, dobrovoljna, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja će se baviti teškoćama i radnosocijalnim statusom nezaposlenih.

Predsjednik Inicijativnog odbora Udruge Đorđe Ivančević kazao je da su nezaposleni uglavnom siromašni i nemaju političke moći kojom bi utjecali na društvene događaje, ali da ih je mnogo i da imaju pravo glasa na idućim parlamentarnim izborima.

U zadnje dvije godine u Rijeci je djelovao ogranak nacionalne Udruge nezaposlenih, ali je Udrugu bilo potrebno ojačati i osamostaliti, kazao je Ivančević.

Po procjeni Udruge od 1988. do 2002. broj nezaposlenih u Rijeci je trostruko povećan, s 5000 na oko 16.000 nezaposlenih, a slično je stanje i u Županiji.

Zaposlenih je, pak, u Rijeci i općinama i gradovima u tzv. riječkom prstenu 1988. bilo oko 100.000, a 2002. oko 50.000, rekao je Ivančević te napomenuo da u te podatke nisu uvršteni zaposlenici državne uprave. Ivančević ističe da su mnoge riječke tvrtke, koje su zapošljavale znatan broj ljudi, upropaštene, a da nije pronađen način da se nadomjeste "ugašena" radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po statistikama broj se nezaposlenih smanjuje, rekao je Ivančević i nastavio da je u travnju ove godine sa Zavoda za zapošljavanje u zemlji "brisano" oko 25.000 ljudi, a da nije poznato jesu li se zaposlili. Isti mjesec od 16.397 novozaposlenih čak 10.663 zaposleno je na određeno vrijeme, kazao je.

"Ako svaki mjesec sa Zavoda bude "izbrisano" 25.000 osoba, za jednu godinu broj nezaposlenih bit će formalno smanjen za oko 300.000", naveo je.

Na osnivačkoj skupštini izrečene su, među ostalima, primjedbe članova da osnivanje Udruge i izradba prijedloga Statuta nisu bili dostatno "transparentni" te da bi se, radi ostvarenja svojih prava, nezaposleni trebali udružiti s umirovljenicima s kojima, zbog brojnosti, "tvore vlast u zemlji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara