osnovana zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od ptsp-a

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od postraumatskoga stresnog poremećaja Republike Hrvatske (ZUHBL PTSP RH) osnovana je danas u Zagrebu na osnivačkoj skupštini od sedam županijskih udruga branitelja liječenih od PTSPa, a za prvog predsjednika izabran je predsjednik zagrebačke udruge Dubravko Svedrec. L

Predsjednik Zajednice Svedrec rekao je da se osnutkom te zajednice na državnoj razini počinje ostvarivati jedan od ciljeva, a to je pomoć hrvatskom branitelju i njegovoj obitelji. Sjedinjenjem županijskih udruga postajemo jači i zato smo i osnovali Zajednicu, rekao je Svedrec, zahvalivši na povjerenju oko 40 izaslanika na osnivačkoj skupštini.

Na skupštini je pročitano i otvoreno pismo Vladi u kojem se tvrdi da ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić već gotovo četiri godine širi "famu" o pronalasku "lažnih" invalida pod krinkom dobrobiti za prava invalida Domovinskog rata. Kako do danas nisu otkriveni oni lažni, u konačnici je ministar u javnosti stvorio "famu" da su svi branitelji lažni, navodi se u pismu.

U pismu se postavlja i deset pitanja Vladi i premijeru, među kojima i "zašto je Vlada dopustila ministru Pančiću da hrvatske ratne vojne invalide proziva lažnima, iako za to do danas nisu podastrti dokazi". Branitelji liječeni od PTSP-a pitaju i zašto godinama čekaju rješenje o statusu HRVI, zašto nije objavljen broj samoubojstava hrvatskih branitelja, zašto nisu objavljeni rezultati testiranja prijepornim američkim psihotestom MMPI-2 te koliko je novca potrošeno za testiranje. Također pitaju zašto obitelj hrvatskog branitelja koji je počinio samoubojstvo nema ista prava kao i obitelj poginulog, zašto do danas nije ustrojen prikladan sustav psihosocijalne skrbi za njih, zašto ih se "u javnosti proziva kao kriminalce i državne neprijatelje" te zašto ih "vlast tretira kao ljude drugog reda".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas utemeljena Zajednica osnovana je od sedam županijskih udruga koje su bile u Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i koje su se izdvojile zbog nezadovoljstva radom te udruge na državnoj razini.

Na osnivačku skupštinu kao gosti došli su samo predstavnici braniteljskih udruga koji su u pozdravnim govorima poduprli branitelje liječene od PTSP-a, a nazočni su sramotnim ocijenili činjenicu da se nitko iz ministarstava branitelja i obrane nije odazvao pozivu na današnji skup.

(Hina) aš mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara