OSPICE U DUBROVNIKU? Objavljeni novi detalji o pacijentu koji je zabrinuo Hrvatsku

OSPICE U DUBROVNIKU? Objavljeni novi detalji o pacijentu koji je zabrinuo Hrvatsku
Zvonimir Pandza/Pixsell

VODITELJ odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Opće bolnice Dubrovnik dr. Stjepan Đuričić potvrdio je za Index kako u bolnici imaju pacijenta za kojega se sumnja da je obolio od ospica. Pacijent je u bolnicu došao u petak popodne. Odmah je hospitaliziran.

Kako je kazao ravnatelj bolnice Hini, muškarac za kojega se sumnja da ima ospice je 34-godišnjak iz Stona koji je porijeklom s Kosova. Protekla dva i pol tjedna boravio je na Kosovu te se sumnja da se upravo tamo zarazio.

"Muškarac (34) s visokim stupnjem sumnje na ospice hospitaliziran je u dubrovačkoj Općoj bolnici u petak 25. svibnja, u izolaciji je i prema njemu su provedene sve epidemiološke mjere", rekao je Hini u ponedjeljak ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić. Ravnatelj Bekić je najavio kako bi serološka potvrda nalaza, koji je poslan na analizu u Zagreb, trebala biti poznata u utorak. “Pacijent ne zna je li cijepljen protiv ospica, a mi pretpostavljamo da nije", rekao je Bekić.

"Klinička slika ukazuje da je pacijent obolio od ospica. Već u petak imao je karakterističan osip, kašalj te ostale simptome. No rezultate ćemo saznati tek za dan-dva", rekao je Indexu Đuričić.

Odmah je stavljen u izolaciju

Već po dolasku pacijent je imao na licu masku, koju su također nosili i oni koji su ga zaprimili. "Odmah je stavljen u izolacijski nadzor, bilo je to u petak u popodnevnim satima", rekao nam je doktor i dodao kako su u obradi i ljudi koji su mogli doći u kontakt s pacijentom. 

"Ne očekujem epidemiju ospica, ali očekujem da će biti sporadičnih slučajeva. Već mjesecima pozivamo ljude da se cijepe. Za ospice i moguću epidemiju znamo od listopada 2017. Dakle, imali su svi dovoljno vremena da procijepe svoju djecu. Ne možete malo biti u 21. stoljeću, a malo u 18. kada se umiralo. Ja se zaista nadam i vjerujem da do takvih situacija ipak neće doći", rekao nam je doktor Đuričić.

Pacijent stigao u petak, uzorak tek danas poslan na analizu

Zanimalo nas je i zašto je tek danas poslan uzorak na analizu, s obzirom ns to da je pacijent primljen u petak popodne. "Temeljem dosadašnjeg dugogodišnjeg iskustva najbolji termin za slanje uzoraka je od ponedjeljka do četvrtka. Kada nešto šaljemo u petak ili za vikend, često se dogodi da se ošteti ili zagubi pa onda u ponedjeljak ujutro moramo slati opet. Zato izbjegavamo slanje bilo kakvih materijala u petak ili dane vikenda. Shvatili smo da je taj period problematičan", pokušao nam je objasniti Đuričić. 

Na naše pitanje nije li to opasno s obzirom na to da se radi o vrlo zaraznim ospicama, rekao je kako nema panike i ne treba je širiti te da upozoravaju već osam mjeseci da se treba cijepiti.

Provjerite procijepljenost svoje djece!

U tijeku je epidemiološka obrada svih osoba koje su s pacijentom bile u kontaktu, objavio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
“Rezultate analize nalaza pacijenta znat ćemo sutra ili najkasnije prekosutra. Pozivamo sve roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece i ako su propustili neko cijepljenje, neka se obvezno jave nadležnom školskom liječniku ili pedijatru”, istaknuli su iz Zavoda.

Vrlo niska procijepljenost

Svi razlozi za strah od epidemije više su nego opravdani. Naime, procijepljenost u nekim krajevima na jugu Hrvatske izuzetno je niska, u Dubrovniku je pala na 40-ak posto. Radi se o najnižoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća. U Dubrovniku se bilježi pad s oko 95 % na tek nešto više od 40 % (u županiji na oko 65 %), dok je za kolektivni imunitet, koji je potreban za brzi prekid širenja bolesti kako se ne bi zarazile osobe koje nisu cijepljene iz medicinskih razloga ili one kojima je imunitet oslabljen nekom drugom bolešću, nužno barem 93-95 %. U tom gradu danas živi više od 2200 necijepljene djece od jedne do šest godina starosti, što je jako puno za grad od 40-ak tisuća stanovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara