Ostala su još dva dana za prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu

Ostala su još dva dana za prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DANAS je pretposljednji dan u kojemu potencijalni kandidati za Pantovčak mogu od birača skupljati potpise potpore jer do utorka u ponoć u Državno izborno povjerenstvo (DIP) moraju biti predani prijedlozi njihovih kandidatura.

Svoje kandidature s najmanje 10 tisuća potrebnih potpisa već je predalo četiri kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te HSLS-ov Dejan Kovač, a dolazak u DIP najavilo je njih još sedam.

Đapić danas predaje potpise

U ponedjeljak kandidaturu predaje Anto Đapić, u utorak aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović, Vlaho Orepić i Ivan Pernar koji je dolazak najavio za utorak u 22 sata.

No, brojka od 11 kandidata ne mora biti konačna, s obzirom na to da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove vlade i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Ava Karabatić, bivša manekenka i model. 

Potkrijepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset tisuća potpisa, a DIP ih potvrdi, u službenu kampanju ući će 14 predsjedničkih kandidata, jedan više nego prije 15 godina. 

DIP ima 48 sati za provjeru potpisa

Unatrag dva desetljeća najmanje kandidata za predsjednika države bilo je prije pet godina, samo njih četvero: Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić.

Godine 2009. bilo je 12 kandidata, a 2000. njih devet.

Nakon što u utorak u ponoć istekne rok za predaju predsjedničkih kandidatura, DIP ima 48 sati, dakle do četvrtka u ponoć, da ih provjeri i objavi listu kandidata za predsjednika, čime će i službeno krenuti predsjednička kampanja koja neslužbeno traje praktično od ljeta. DIP ne mora čekati taj krajnji rok, listu može objaviti i prije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara