Ostavka novinara USA Todayja zbog lažnih članaka

Proslavljena vanjskopolitička novinarska zvijezda najvećeg američkog lista USA Today, Jack Kelley, bio je prisiljen dati ostavku nakon što je uhvaćen u laži tijekom istrage pokrenute da zbog sumnje da je izmišljao svoje tekstove, objavilo je u utorak uredništvo lista. L

Kelley je u internoj istrazi osumnjičen da je izmišljao članake iz Izraela, s palestinskih područja, Kube i iz SR Jugoslavije.

Istraga je trajala sedam mjeseci, a sve je započelo prijavom redakcijskog kolege koji je posumnjao u istinitost članka iz Beograda, objavljenog na prvoj stranici USA Todayja 1999. godine.

U tom članku, utemeljenom na razgovoru s beogradskom aktivisticom za ljudska prava Natašom Kandić, navode se dokumenti jugoslavenske vojske s naredbama za čišćenje jednog sela na Kosovu koji izravno povezuju tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića s etničkim čišćenjem. Međutim, Nataša Kandić se kasnije uopće nije mogla sjetiti da je uopće razgovarala s Kelleyjem.

Kelley nije mogao udovoljiti zahtjevu urednika da pronađe navodnu prevoditeljicu preko koje je tada radio u Beogradu, nego je "sredio" da se ruska prevoditeljica, s kojom je ranije radio u Rusiji, u istrazi USA Todayja lažno predstavi kao prevoditeljica iz Beograda i potvrdi sve navode iz spornog članka. U toj laži je uhvaćen i zatim prisiljen na ostavku.

Kelley (43) je priznao zavjeru s prevoditeljicom, braneći se da je to učinio jer se uspaničio, ali i dalje tvrdi da su sve njegove priče točne te utemeljene na činjenicama i razgovorima.

Urednici USA Todayja priznaju da se možda nikada neće doznati jesu li neki Kelleyjevi članci izmišljeni ili "dotjerivani". Izvršni urednik lista Brian Gallagher rekao je, međutim, da je sada "teško imati povjerenja u njegov rad".

Kelley radi u tom listu od njegova nastanka 1982., a bio je u užem izboru za Pulitzerovu nagradu 2002. godine. Izvještavao je iz 96 zemalja, često s poprišta ratnih sukoba, a po njegovim navodima nazočio je samoubilačkom bombaškom napadu na restoran u Izraelu te napadu židovskih naseljenika na Palestince.

Sad već bivši novinar USA Todayja tvrdi da je prijava njegovog kolege izazvana "profesionalnom ljubomorom". S druge strane, mnogi novinari USA Today gnjevni su na urednike koji su godinama prelazili preko upozorenja da su Kelleyjeve priče upitne.

Slučaj lista USA Today najnoviji je u nizu većih i manjih skandala koji su prošle godine stavili u pitanje vjerodostojnost nekih od najvažnijih američkih medija.

Novinar The New York Timesa Jayson Blair dao je ostavku prije nekoliko mjeseci nakon što je utvrđeno da je izmislio niz članaka pišući ih u New Yorku dok se mislilo da je na zadacima diljem Amerike.

Kritičari su stavili u pitanje i izvještavanje iz Iraka reportera televizija Fox i NBC, Geralda Rivere i Petera Arnetta, izvještj The Washington Posta o ranjavanju pripadnice američke vojske Jessice Lynch tijekom zarobljeništva u Iraku. Na "tapeti" se našao i CNN zbog prešućivanja izvješća o okrutnostima Iračana.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara