Ostavke vijećnika HDZ-a i HSLS-a u Osječko-baranjskoj skupštini

OSAMNAEST vijećnika HDZ-a i četiri vijećnika HSLS-a podnijelo je danas ostavke na svoje mandate u osječkobaranjskoj Županijskoj skupštini, a u HSP-u najavljuju da će njihovi vijećnici učiniti isto ako njihove ostavke mogu pridonijeti stvaranju većine potrebne za raspuštanje Županijske skupštine.

 Predsjednik osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a Branimir Glavaš izjavio je za Hinu da vijećnici HDZ-a napuštaju Županijsku skupštinu jer ne žele sudjelovati u politikantskim i političkim trgovinama vladajuće koalicije, koja obnaša vlast posljednje dvije godine. Dodao je da je riječ o ´najobičnijim političkim trgovcima koji obnašaju javne funkcije samo u svom osobnom interesu´. 

Izlaskom iz Županijske skupštine želimo se jasno ograditi od svih posljedica takve stranačke koalicije, a ujedno ´izraziti svoje neslaganje s revanšizmom i križarskim ratom koje je ova vlast provodila nad ljudima iz HDZ-a i njihovim simpatizerima´, rekao je Branimir Glavaš. U HDZ-u su potvrdili da je stranci jučer pristupio dosadašnji vijećnik HSS-a Stjepan Rob iz Darde u Baranji te da stranka sada ima 18 mandata u Županijskoj skupštini. Predsjednik osječko-baranjskog HSLS-a Vlado Belaj potvrdio je Hini da je tajništvu Županije urudžbirao ostavke četiri HSLS-ova vijećnika, a kao razlog naveo je da je županijsko vijeće stranke nedavno odlučilo istupiti iz županijske koalicije te povući se iz svih tijela predstavničke i izvršne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik osječko-baranjskog HSP-a Gordan Matković izjavio je da će četiri vijećnika te stranke sutra podnijeti ostavke na svoje mandate, ali samo u slučaju da se time osigura većina od 26 vijećnika, koja je potrebna za raspuštanje Županijske skupštine, nakon čega slijedi imenovanje povjerenika i raspisivanje novih izbora. Ako vijećnici HSP-a sutra podnesu ostavke na svoje vijećničke mandate, ostavke bi podnijelo 26, od ukupno 51 vijećnika osječko-baranjske Županijske skupštine. Vladajuća koalicija SDP, LS, HSS, s pridruženim strankama SDSS-om i Librom, nakon prelaska HSS-ova vijećnika Stjepana Roba u HDZ, ima 25 vijećnika. Ured župana tijekom prijepodeva u svojem je priopćenju naveo da su stranke vladajuće koalicije u Osječko-baranjskoj županiji SDP, LS i HSS te pridružene stranke Libra i SDSS na jučerašnjem sastanku razmotrile stanje nastalo nakon istupanja HSLS-a iz vladajuće koalicije

U priopćenju za javnost iz županova ureda navodi se kako je zaključeno da ´koalicijska vlast i dalje ima većinu u Županijskoj skupštini te da će nastaviti rad na provebi temeljnih programskih osnova i ostvarivanju projekata aktualne županijske uprave´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara