Ostojić: Hrvatska i slovenska policija skrenule "balkanska rutu" migracija

RAVNATELJ policije Ranko Ostojić ocijenio danas kako trend smanjenja broja ilegalnih migranata otkrivenih u Hrvatskoj i Sloveniji potvrđuje da je skrenuta tzv. balkanska ruta migracija.

Ostojić je nakon zagrebačkog sastanka sa generalnim direktorom slovenske policije Markom Pogorevcem rekao da o rezultatima kvalitetne pogranične suradnje dviju policija najbolje govori stalno smanjenje broja ilegalnih migranata u posljednje tri godine. Kazao je da je u Hrvatskoj ove godine bilo za 35 posto manje ilegalnih prelazaka granice.

"Iste podatke bilježe i kolege u Sloveniji, a to je najbolja potvrda da je tzv. balkanska ruta migracija skrenuta i da smo uspjeli u nečemu u čemu nam mogu pozavidjeti i europske policije", rekao je.

Ocijenio je da je suradnja hrvatske i slovenske policije izuzetna u svim segmentima.

Ostojić i Pogorevc razgovarali su o suradnji u pripremi turističke sezone, provedbi Sporazuma o prekograničnoj policijskoj suradnji, te suradnji kriminalističkih policija.

Razgovaralo se i o suradnji u graničnim poslovima. Prema policijskim podacima više od 50 posto ulazaka u Hrvatsku odvija se preko graničnih prijelaza sa Slovenijom, a procjenjuje se da se na tim graničnim prijelazima godišnje zabilježi oko 70 milijuna prelazaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdivši kako odnosi slovenske i hrvatske policije mogu poslužiti kao primjer dobre suradnje, Ostojić je kazao da one u "rješavanju operativnih stvari djeluju kao jedna policija".

Pogorevc je izrazio nadu da će se dobra suradnja između dviju policija nastaviti i ubuduće u svim segmentima rada.

Dodao je kako očekuje da će se na temelju sklopljenih sporazuma između država donijeti protokoli koji bi, među ostalim, uveli zajedničke pogranične policijske patrole koje Slovenija već ima s Italijom.

Pogorevc je dodao da će pomoći hrvatskoj policiji u usklađivanju s europskim policijskim standardima, kako bi Hrvatskoj taj put bio lakši nego Sloveniji.

Uz čelnike policija dvaju država danas su se u Zagrebu sastali i predstavnici granične, kriminalističke i temeljene policije koji su razgovarali o konkretnim pitanjima suradnje.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara