Osuđen bivši vojnik HVO-a u BiH, Srbima krao i uništavao imovinu u ratu

Osuđen bivši vojnik HVO-a u BiH, Srbima krao i uništavao imovinu u ratu
Slika je ilustrativnog karaktera, osobe sa slike nemaju nikakve veze s tekstom Screenshot: YouTube

BIVŠI pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Alminko Islamović, osuđen je pred prvostupanjskim vijećem Suda BiH na kaznu zatvora od 14 mjeseci nakon što je proglašen krivim za ratne zločine.

Nepravomoćnom presudom Islamović je proglašen krivim za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda te za otuđenje i uništavanje njihove imovine.

Istom presudom Islamović je oslobođen krivnje po osam točaka optužnice koje su ga teretile za zločine poput ubojstva zatočenih civila.

Optužnica je teretila Islamovića za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Broda u razdoblju od ožujka do listopada 1992. godine. Islamović je na tom području bio pripadnik vojne policije HVO-a.

Tijekom istrage Islamović je bio uhićen i u pritvoru je proveo šest mjeseci između listopada 2017. i travnja 2018. godine.

Nepravomoćnom presudom utvrđeno je da će mu razdoblje provedeno u pritvoru biti uračunato u izdržavanje kazne ukoliko ona bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara