Osuđeni Bandićevi suradnici, ne idu u zatvor

Osuđeni Bandićevi suradnici, ne idu u zatvor
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

BIVŠI suradnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića danas su na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni u takozvanoj aferi GUP.

>>Reakcija sudske vještakinje na Indexov članak

Dobili zatvorske kazne, ali neće u zatvor

Neće ići u zatvor, već su svi osuđeni na 3 godine uvjetno.

Podsjetimo, zbog zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava i drugih nezakonitosti navodno počinjenih od 2007. do 2009. u ovom su slučaju optuženi tada bliski Bandićevi suradnici zaduženi za prostorno uređenje - Željko Horvat i Davor Jelavić, bivši tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum i tajnica Skupštine Greta Augustinović Pavičić.

Optužnicom su obuhvaćeni i Jadranka Veselić Bruvo te Ivica Fanjek, a svi su po tvrdnjama tužiteljstva pogodovali tvrtkama također optuženih Petra Milasa i Andreje Gazdek, nakon što je to od njih tražila "neutvrđena osoba".

Horvat i Augustinović Pavičić dobili su po godinu i 10 mjeseci zatvora, a Jelavić, Bulum i Fanjek po godinu i 8 mjeseci.

Gazdek je dobila osam mjeseci uz godinu uvjetno, dok je Milas oslobođen.

USKOK smanjio štetu za 200 puta

Optuženike se teretilo da su izmjenama prostorno-planske dokumentacije i povećanjem vrijednosti zemljišta u korist privatnih tvrtki grad oštetili za više od 68 milijuna kuna. USKOK je na zadnjem ročištu izmijenio optužnicu i smanjio štetu s prvotnih 68 milijuna kuna na 340 tisuća kuna.

Naime, vještakinja Melita Bestvina, koja je u istrazi procijenila štetu na 68 milijuna kuna na suđenju je promijenila iskaz i izjavila da je šteta samo 340 tisuća kuna jer zemljišta nisu preprodana.

Navodne nezakonitosti događale su se od lipnja 2006. do svibnja 2009., a okrivljenici su, po tvrdnjama USKOK-a, u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju i na taj način pogodovali investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta.

Iako se Bandića u medijima povezivalo s aferom GUP, on nije obuhvaćen optužnicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara