Osuđeni Španjolci koji su grupno silovali tinejdžericu i sve snimali mobitelima

Osuđeni Španjolci koji su grupno silovali tinejdžericu i sve snimali mobitelima

Foto: Getty Images

PETORICA muškaraca optuženih za grupno silovanje 18-godišnje djevojke osuđeni su svaki na devet godina zatvora, a taj je slučaj zbog surovosti i kvalifikacije zločina izazvao bijes i zgražanje javnosti.

Petorica u dvadesetim godinama proglašeni su krivima za seksualno zlostavljanje umjesto za silovanje, teže kazneno djelo. Stotine prosvjednika su pred sudom kritizirale presudu, vičući: "To je silovanje, ne zlostavljanje!"

Osuđeni imaju pravo na žalbu. Svoj su napad tijekom festivala trčanja s bikovima San Fermin u Pamploni u srpnju 2016. snimili, a jedan od počinitelja je nakon toga u grupi na WhatsAppu slavio grupni "pothvat" i obećao videosnimke. U pritvoru su bili od srpnja iste godine.

Snimali su mobitelima, djevojka pronađena na ulici

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Videosnimke su pokazale kasnonoćni susret petorice i djevojke iz Madrida te njihovo vrludanje ulicama među mnogobrojnim ostalim pijanim gostima na festivalu koji traje devet dana, te kako je odvode u podrumski stan.

Prema policijskom izvješću, muškarci - pripadnici grupe na WhatsAppu nazvane La Manada (Vučji čopor) - okružili su djevojku u malenoj prostoriji, razodjenuli je i potom se izredali ne koristeći nikakvu zaštitu.

Neki od njih su sve snimali mobitelima, pobrojano je sedam snimaka u trajanju od 96 sekundi. Prema policijskom izvješću, žrtva je cijelo vrijeme držala oči zatvorene i bila je "pasivna ili neutralna". Ženu je u uznemirenom stanju pronašao na ulici jedan par. Na suđenju je izjavila da još uvijek prima psihološku pomoć zbog proživljene traume.

Zlostavljali još jednu djevojku

Neki od petorice su uočeni na drugoj videosnimci kako zlostavljaju drugu djevojku koja je, kako se čini, bila u nesvijesti.

Počinitelji su 28-godišnji Jose Angel Prenda, smatran predvodnikom Vučjeg čopora, Antonio Manuel Guerrero, policijski časnik i pripadnik Civilne garde star također 28 godina, Angel Boza, 26-godišnjak s kriminalnim dosjeom za nasilničku krađu te vožnju pod utjecajem alkohola i droge, Alfonso Jesus Cabezuelo, 29-godišnji vojni časnik, te Jesus Escudero, 27-godišnji frizer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara