Otac iz Rijeke: Vozim bolesno dijete na terapiju, a zabranili su mi ulaz u Sloveniju

Otac iz Rijeke: Vozim bolesno dijete na terapiju, a zabranili su mi ulaz u Sloveniju
Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

OTAC iz Rijeke koji je sina, inače dijete sa slovenskim državljanstvom, u ponedjeljak trebao odvesti na trotjednu zdravstvenu terapiju kaže da mu je Slovenija zabranila ulazak u zemlju.

Iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu poručili su da u njegovom slučaju kao hrvatskom državljaninu neće uvažiti ni negativni PCR test na koronavirus, nego samo ako se u Sloveniji podvrgne 14-dnevnoj samoizolaciji, kazao je u razgovoru za Novi list Riječanin koji je s djetetom i suprugom, također državljankom Slovenije, trebao mališana autom odvesti na terapijski tretman i prijaviti boravak tijekom liječenja.

Otac je do odbijenice slovenskog veleposlanstva, kako kaže, došao nakon što se kod njih raspitivao za detalje ulaska i boravka u zemlji s obzirom na pooštreni režim i činjenicu da je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu listu opasnosti od zaraze koronavirusom.

Traže se nove mjere

Prema odluci slovenske vlade, otac je trebao ući u kategoriju izuzetaka od karantene s obzirom na to da su razlozi ulaska u Sloveniju zdravstvene prirode, a takav izuzetak ide uz obavezno predočavanje negativnog testa na koronavirus ne starijeg od 36 sati.

Zbog ovakvih i sličnih slučajeva ovih je dana Unija Kvarnera uputila otvoreno pismo hrvatskom i slovenskom premijeru Andreju Plenkoviću i Janezu Janši.

Traže da se omogući nesmetan prelazak hrvatsko-slovenske državne granice za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara