"Otac kazahstanske nacije" Nursultan Nazarbajev dobio izbore sa 95 posto glasova

Foto: AFP

PREMA prvim rezultatima, dugogodišnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je dobio još jedne izbore sa 95,5 posto glasova.

Na izborima koji su se održali jučer, predsjednik se borio protiv još tri kandidata koji su zajedno dobili nešto više od jedan posto glasova. Predsjednik kazahstanske Centralne izborne komisija Kuandyk Turgankulov je kazao da to nisu konačni rezultati koje po zakonu moraju objaviti u roku deset dana.

"Otac nacije"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazarbajev je na vlasti u Kazahstanu već više od 20 godina, od propasti SSSR-a te je prošao već nekoliko predsjednički izbora. Sadašnji mandat mu ističe krajem 2012. godine. Prošlog svibnja je Donji dom kazahstanskog parlamenta Nazarbajeva proglasio "Ocem nacije". Prošle godine se pojavila i inicijativa nekoliko javnih osoba koje su tražile da mu se mandat produži do 2020. godine kako bi se uštedjelo na održavanju izbora.

No, predsjednik je odbio takav prijedlog, očito svjestan kako ih na ovaj način ne može izgubiti, već mu služe samo za potvrđivanje moći. Velikodušno je održao izbore i ranije od termina te dopustio kandidiranje drugih kandidata, jer je "narodu želio dati izbor".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara