Ubojica iz Munchena bio je opsjednut Hitlerom i Breivikom, njegov otac: "Za sve sam ja kriv, prijete nam smrću"

Ubojica iz Munchena bio je opsjednut Hitlerom i Breivikom, njegov otac: "Za sve sam ja kriv, prijete nam smrću"

Foto: FAH

RODITELJI mladog napadača koji je nedavno ubio devetero ljudi u restoranu McDonald's i obližnjem trgovačkom centru prije nego li je počinio samoubojstvo, dobivaju prijetnje smrću, kazao je u intervjuu za nedjeljno izdanje njemačkog Bilda njegov otac.

"Dobivamo prijetnje smrću. Moja žena plače cijeli tjedan. Naš život u Muenchenu je gotov", kazao je Masud Sonboly.

Otac navodi kako krivi sebe što nije znao što se događa s njegovim 18-ogodišnjim sinom Alijem, koji je 22. srpnja počinio pokolj u Muenchenu.

"Nisam znao za pištolj", kazao je ovaj vozač taksija iranskog podrijetla.

Također nije znao da njegov sin prikuplja informacije o norveškom desničaru, teroristi Andersu Behringu Breiviku, koji služi 21-ogodišnju kaznu zatvora zbog ubojstva 77 osoba prije pet godina.

Ipak Sonboly kaže kako je bio svjestan da je njegov sin prije četiri godine u školi bio zlostavljan.

Zlostavljanje u školi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izvukao sam Alija iz škole i razgovarao s njegovim učiteljem", kaže otac dodajući da je više puta zlostavljanje prijavljivao policiji. No nakon provedenih istraga ništa se nije dogodilo.

"Želim znati sve. Također želim znati koje je lijekove moj sin uzimao", kaže otac.

Liječnici su pronašli tragove antidepresiva u Alijevoj krvi nakon njegove smrti.

Po riječima Sonbolyja, njegov je sin postao vrlo povučen i provodio je puno vremena zatvoren u sobi, igrajući nasilne video igrice.

Otac najavljuje moguće preseljenje obitelji u drugu četvrt Muechena.

Njegov sin postao je opsjednut time da ima rođendan na isti dan kad i bivši nacistički diktator Adolf Hitler te je također želio imati njemačko ime nazvavši se David.

Po pisanju lista, sebe je doživljavao kao Arijevca kako bi se razlikovao od Turaka i Albanaca iz svoga susjedstva. Većina njegovih žrtava bili su tinejdžeri koji nisu bili njemačkog podrijetla. 

Očekuje se da će njemačka kancelarka Angela Merkel i njemački predsjednik Joachim Gauck sudjelovati kasnije tijekom dana u komemoraciji za žrtve ubojstva u Muenchenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara