Otac zadarskog psiha koji je ubio majku i baku žalio se Strasbourgu, odbili ga

Otac zadarskog psiha koji je ubio majku i baku žalio se Strasbourgu, odbili ga
Foto: EPA

EUROPSKI sud za ljudska prava u četvrtak je nedopuštenim proglasio zahtjev oca koji je tvrdio da policija nije poduzela sve kako bi spriječila da njegov sin, u stanju psihičkog rastrojstva, ubije svoju majku i baku.

Sud u Strasbourgu je zaključio da podnositelj nije poštivao načelo supsidijariteta konvencijske zaštite, odnosno da svoje prigovore prije obraćanja ESLJP-u nije iznio domaćim tijelima, s obzirom na to da je pokrenuo i parnični postupak za naknadu štete ističući da su mu državna tijela prouzročila štetu nesprječavanjem kobnog događaja.

Horvat: Riječ je o presedanu

Iako je taj postupak još uvijek pred hrvatskim sudom, podnositeljeva odvjetnica Lidija Horvat tvrdi da je riječ o presedanu jer ESLJP svoje odluke uglavnom ne uvjetuje okončanjem građanskog spora za naknadu štete, kao što se dogodilo u ovom slučaju.

Odlučujući u ovom predmetu, Europski sud je utvrdio da je domaći postupak još uvijek u tijeku te kako je u tom postupku, u principu, podnositelj iznio iste prigovore kao i pred sudom u Strasbourgu, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

ESLJP je ponovio da ne može odlučivati o činjenicama i prigovorima koje prethodno nisu razmotrili domaći sudovi te je stoga zahtjev odbio kao nedopušten.

Podnositeljev prigovor da u Hrvatskoj nije imao učinkovito domaće pravno sredstvo za zaštitu svojih prava ESLJP je ocijenio "očigledno neosnovanim imajući u vidu da je podnositelj pokrenuo i kazneni postupak protiv policijskih djelatnika". 

Europski sud je zaključio da otac ima na raspolaganju učinkovito domaće pravno sredstvo

Slijedom navedenog, Europski sud je zaključio kako je podnositelj imao i još uvijek ima na raspolaganju učinkovito domaće pravno sredstvo te da će domaća tijela donijeti svoje odluke u tekućim postupcima i odlučiti o podnositeljevim prigovorima.

Tek nakon što te odluke budu donesene i pravni put iscrpljen, podnositelj se može obratiti Europskom sudu svojim zahtjevom, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Odvjetnica Horvat, s druge strane, tvrdi da država ima pozitivnu obvezu zaštite svojih građana, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

Upozoravao na stanje svog sina

Podsjeća da je podnositelj prije brutalnog zločina koji je potresao javnost policiju upozorio na loše stanje svog sina, koji je konzumirao droge i nasilno postupao prema ukućanima. No, policija, koja je na njegov poziv došla do obiteljske kuće dan prije zločina, navodno nije željela intervenirati, a dan kasnije je u kući pronašao mrtva tijela svoje majke i supruge.

"Da je policija postupila u skladu sa svojim ovlastima, utvrdili bi da je sin šizofrena osoba, izdvojili bi ga iz obitelji i ubojstva se vjerojatno ne bi dogodila", kazala je Horvat.

Mesnić je majci odrubio glavu

Obiteljski zločin koji je potresao javnost dogodio se krajem ožujka 2013. u zadarskom naselju Bokanjac. Tada 20-godišnji Lovre Mesnić navodno je satima zlostavljao i tukao te noževima, sjekirama, pilom i brusilicom ozljeđivao majku Renu (55) te nepokretnu baku Jolandu (78).

Na kraju je majci odrubio glavu, a baku cijelu izrezao. Na tijelima se navodno nastavljao iživljavati i nakon ubojstva, a u konačnici je sprejem preko zidao napisao "pakao".

Nakon presude Lovre Mesnić je smješten u psihijatrijsku ustanovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara