Otkriće hrvatskih znanstvenika pridonijet će razumijevanju prirode i svemira - važno je da se mladi znanstvenici mogu baviti vrhunskom znanošću

ZNANSTVENIK Instituta Ruđera Boškovića Krešo Kadija, koji je sa svojim suradnicima Tomom Antičićem i Tatjanom Šušom nedavno otkrio novu česticu materije egzotični barion sastavljenu od pet kvarkova, smatra da je za mlade znanstvenike posebice važno da se mogu baviti vrhunskom znanošću.

A baviti se vrhunskom znanošću znači i sudjelovati na velikim eksperimentima, istaknuo je Kadija na današnjoj konferenciji za novinare na IRB-u na kojoj su on i njegovi suradnici javnost podrobnije izvijestili o tomu vrhunskom znanstvenom otkriću koje je već pobudilo veliku pozornost znanstvenika diljem svijeta.

Mladi tim njegovih suradnika doista potvrđuje Kadijinu tvrdnju budući da su već nekoliko godina uključeni u velike eksperimente na CERN-u - Europskome centru za nuklearna istraživanja u Ženevi, vodećem svjetskom laboratoriju za visoke energije.

Za CERN vezano je i najnovije otkriće hrvatskih znanstvenika budući da su podatci potrebni za istraživanja nastali tijekom CERN-ova eksperimenta NA49 na kojemu su se prvenstveno proučavali teškoionski sudari, ali i hadronski, odnosno proton-proton sudari.

Barion je čestica koja pripada skupini hadrona - najvećoj dosad pronađenoj skupini čestica materije koje međudjeluju jakom silom, a sastoje se od elementarnih gradivnih čestica - kvarka. Pri tomu, "obični" barioni imaju tri, a egzotični pet kvarkova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao i za svako veliko znanstveno otkriće tako su i znanstvenici IRB-a u protekle dvije do tri godine trebali uložili puno truda, ali i potvrditi profesionalnu kritičnost u dugotrajnim i mukotrpnim provjerama. Jer, kako je rekao Kadija, bez profesionalne kritičnosti nema ni znanstvenih rezultata.

Nova čestica jedna od je onih egzotičnih za kojima su znanstvenici diljem svijeta dosad bezuspješno tragali puna tri desetljeća.

I dok su hrvatski znanstvenici, zasad jedini u svijetu, otkrili "najtežega" člana "barionske pentakvarkovske obitelji", u šest svjetskih laboratorije otkriven je najlakši egzotični barion.

Rezultate svojih istraživanja hrvatski znanstvenici poslali su u "Physical Review Letters" - jedan od najuglednijih časopisa za fiziku u svijetu koji će i objaviti te rezultate, izvijestio je Kadija dodavši da je potvrdan odgovor stigao pred dva tjedna.

Otkriće hrvatskih znanstvenika još nije potvrđeno u drugim neovisnim laboratorijima, a u ovome trenutku u svijetu postoji samo jedan ili možda dva laboratorija koji imaju za to mogućnost, istaknuo je Kadija.

Hrvatski znanstvenici smatraju da će otkriće egzotičnoga bariona pridonijeti boljemu razumijevanju prirode i svemira.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara