OTKRIVAMO Što stoji iza odluke Splita da se zabrane cajke na Rivi?

OTKRIVAMO Što stoji iza odluke Splita da se zabrane cajke na Rivi?

Foto: Instagram/Index

NA SPLITSKOM Božićnom sajmu, koji je započeo prije nekoliko dana, neće se puštati narodnjačka glazba. Kako nam kaže voditeljica projekata Spalatum D.M.C. agencije, zadužene za organizaciju sajma, zabrana narodne glazbe je izvučena iz konteksta. No, organizatori ipak neće dopustiti njeno izvođenje.

Povodom pomalo čudne odluke da se zabrani jedna vrsta glazbe, koja, uz to, nije jasno ni definirana kontaktirali smo Mariju Stančin Mijanić iz spomenute agencije. Zanimalo nas je zbog čega je etiketirana jedna vrsta glazbe koja nije zabranjena po zakonu, a interesiralo nas je i tko točno odlučuje kakva je glazba primjerena, a kakva nije.
"Riječ je o tome da program koji se održava na Rivi bude primjeren, jer znamo što Riva znači za Split i Splićane. Vodili smo se idejom da program bude primjeren takvom mjestu i posjetiteljima, vodili smo računa da što više imamo internacionalnih hitova, božićne, domaće glazbe koja ne graniči s kavanskom glazbom", kaže Stančin Mijanić za Index.

"Ne mora biti stigmatizirana, postoje mjesta koja su za takvu vrstu glazbe, a to nije splitska Riva, ako ćemo kreirati imidž na razini turističke destinacije, moramo odrediti što želimo prezentirati", pomalo se ljuti Stančin Mijanić jer ne zna što želimo postići. Ljuti je, kaže, što novinari nikada ne pišu afirmativno.

Kvaka 22: Cajke nisu zabranjene, ali neće se smjeti puštati


"Nismo zabranili, naslov je izvučen iz konteksta, nitko nije ništa zabranio. Izvođači sa mnom imaju dogovor da mi pošalju listu pjesama iz više razloga, prvi je ZAMP koji traži listu pjesama. Naravno da možemo sugerirati ljudima ako je na njihovoj listi nešto neprimjereno za splitsku rivu, onda možemo sugerirati", kaže Stančin Mijanić. Drugim riječima, narodnjaci nisu zabranjeni, ali ipak neće biti dopušteno njihovo izvođenje.

Zanimalo nas je i to gdje nešto prestaje biti primjereno za splitsku Rivu i postaje neprimjereno. Primjerice, je li jedna Rozga primjerena? Odgovoreno nam je da jest. Razlog je, kaže nam sugovornica, da Rozga ionako nastupa po dalmatinskim trgovima.

"Znate što su cajke, narodnjaci, muzika tipa Sandra Afrika i slični", kaže nam.

"Split kao destinacija, u momentu dok turistička zajednica kreira takav program, neće imati takvu glazbu, to nije primjereno Splitu", zaključuje naša sugovornica i dodaje što su se na ovakve mjere odlučili jer su prošle godine stvari izmakle kontroli. 

"Imamo kvalitetne hrvatske glazbe. Gibonni, Oliver, imamo dovoljno repertoara,  imamo klape, etno...", nabraja nam.

No, na kraju dana ipak ostaje nejasno zbog čega se radi razlika među glazbom, gdje je granica kad nešto prestaje biti primjereno i zbog čega se, na kraju krajeva, gradske vlasti bave izborom pjesama.

A opet, ulazimo u izbornu godinu, a Baldasar je već više puta dokazao da je spreman prijeći granice dobrog ukusa da se dodvori desnici. Možda je zabrana omraženih cajki, s naglaskom na one srpske, upravo korak u tom smjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara