Otkriven motiv napada u New Jerseyju u kojem je ubijeno šestero ljudi

Otkriven motiv napada u New Jerseyju u kojem je ubijeno šestero ljudi
Foto: EPA

NJUJORŠKA policija stavljena je u stanje visoke pripravnosti kako bi zaštitila židovske četvrti nakon višesatne pucnjave oko košer prodavaonice u Jerseyu u kojoj je ubijeno šestero ljudi, objavile su vlasti.

Policijska razmjena vatre s dvojicom naoružanih muškaraca izbila je u utorak nakon podneva u Jerseyju, drugom najvećem gradu u New Jerseyju.

Među šestero mrtvih su tri civila, jedan policajac i oba napadača, pojasnile su vlasti.

Policija u Jerseyju prvo je kazala da motiv napadača nije poznat, ali gradonačelnik Steven Fulop istaknuo je da je dvojici napadača meta očito bio židovski košer supermarket, koji se nalazi kod obale rijeke Hudson, preko puta Manhattana.

"Temeljeno na našoj inicijalnoj istrazi, sada vjerujemo da su napadači ciljali upravo lokaciju koju su napali", rekao je Fulop u tvitu.

Jake snage na ulicama

"Zbog povećanog opreza zajednica bi mogla vidjeti dodatne policijske snage u narednim danima/tjednima", napisao je Fulop dodajući da u ovom trenutku ne postoji naznaka neke buduće prijetnje.

Policijski detektiv ubijen je kod groblja gdje je pokušavao zaustaviti osumnjičene, koji su zatim pobjegli prema obližnjem supermarketu.

Kriza trajala satima

Policija navodi da su troje civila najvjerojatnije ubili napadači, koji su se dovezli do trgovine u ukradenom kamionetu i uzeli taoce. Kriza je trajala satima dok su se naoružani napadači odbijali predati. "Oni su se puna četiri sata brzo kretali unutar i oko trgovine", rekao je Kelly.

Lokalni mediji javili su da se pucnjava dogodila kod JC Kosher Supermarketa.

Sve škole u New Jerseyju bile su privremeno zatvorene.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio napisao je na Twitteru da je stavio policiju u stanje pojačane pripravnosti, iako ne postoji određena specifična prijetnja u gradu. Noćas je njujorška policija "raspoređena kako bi zaštitila ključne lokacije židovske zajednice. Sutra ćemo objaviti dodatne mjere", rekao je.

"Ovo na tragičan način potvrđuje da se rast nasilnog antisemitizma sada pretvorio u krizu za našu naciju. I sada je ta prijetnja došla do praga New Yorka", naglasio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara