Otkrivena prva životinja koja ne koristi kisik, ovo sve mijenja

Otkrivena prva životinja koja ne koristi kisik, ovo sve mijenja
Ilustracija: 123rf (nije fotografija događaja u članku)

STRUČNJACI su nedavno otkrili jedinstveni organizam koji ne mora disati da bi preživio. Umjesto toga, maleni parazit živi u tkivu lososa i stvara energiju bez upotrebe kisika.

"Kada govorimo o životinjama, obično mislimo na višestanične organizme kojima je potreban kisik da bi preživjeli, za razliku jednostaničnih organizama poput bakterija. Sada smo otkrili prvu višestaničnu životinju koja nema genetske predispozicije za uporabu kisika“, rekao je za CNN mikrobiolog Stephen Atkinson sa Sveučilišta Oregon State.

H. salminicola je vrsta parazita koja je u rodu s meduzama i koraljima. Živi u lososu i umjesto da uzima kisik, krade iz njega gotove hranjive tvari. Ovaj organizam stvara male bijele ciste u mišićima lososa koji vjerojatno ne štete ribama i ne mogu prijeći na ljude.

Prilagođen životu bez kisika

Parazit je u potpunosti prilagođen životu bez kisika i nema genom za mitohondrije. Mitohondrij je stanični dio koji služi kao izvor stanične energije, odnosno pretvara hranu u energiju.

"Parazit, s obzirom na to da više nema ovaj genom, štedi energiju i ne mora kopirati gene za funkcije koje mu više nisu potrebne", objasnio je Atkinson.

No ustroj ovog organizma postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Znanstvenici još nisu sasvim sigurni što ovaj parazit koristi umjesto kisika. Atkinson pretpostavlja da apsorbira molekule svog domaćina koje su već proizvele energiju.

Pomoć pri potrazi za izvanzemaljskim životom

Ovo otkriće ne mijenja samo naše razumijevanje biološkog života na Zemlji već može pružiti dodatne informacije u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Znanstvenici smatraju da će uskoro otkriti još mnogo vrsta koje mogu preživjeti bez kisika te vjerojatno "još čudnije načine postojanja".

Istraživanje naziva A cnidarian parasite of salmon (Myxozoa: Henneguya) lacks a mitochondrial genome objavljeno je u znanstvenom časopisu PNAS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara