Otkriveno od čega Sanader navodno boluje, potvrdu dobio u privatnoj klinici

Otkriveno od čega Sanader navodno boluje, potvrdu dobio u privatnoj klinici
Foto: Čitatelj Indexa

IVO Sanader, bivši premijer optužen za najveće korupcijske afere, jučer se nije pojavio na suđenju. Sanader je javio da je bolestan pa je ročište o aferi INA-MOL, na kojem je trebao svjedočiti krunski svjedok iz prvog postupka Robert Ježić, odgođeno sve do veljače.

Sud je povjerovao na riječ odvjetnicima bivšeg premijera, koji su se do kraja dana obavezali donijeti liječničku potvrdu. 

Liječnica privatne klinike mu je napisala da boluje od crijevne viroze

Sada je otkriveno od kakve bolesti Sanader navodno boluje da nije mogao doći na sud. Liječničku potvrdu bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kojom je u ponedjeljak 17. prosinca opravdao izostanak sa suđenja u aferi Ina-MOL, izdala je doktorica iz jedne privatne poliklinike, objavio je Telegram

U spisu stoji da je premijer dobio crijevnu virozu. Navedeno je i da je zato primio infuziju Reglana, lijeka koji se inače daje kod želučanih tegoba i mučnine. Doktorica privatne klinike mu je propisala i sedam dana mirovanja.

Na suđenju se jučer, javlja Telegram, nije pojavio ni novi odvjetnik drugooptuženog predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija s kojim je Sanader navodno još od 2008. dogovarao prodaju INA-e i za to primio najmanje 10 milijuna eura mita, no ročište na kraju nije održano zbog Sanaderove navodne bolesti.

Jučer bolestan za sud, prekjučer u Parizu

Jučer bolesni Sanader prekjučer je bio u pariškoj zračnoj luci, kako smo jučer ekskluzivno objavili. 

Sanaderovu odvjetnicu Jadranku Sloković pitali smo kako to da je Sanader jučer bio u Parizu, a da je danas bolestan za sud. 

Sloković: Rekao nam je da ima temperaturu

"On se jučer vratio s puta. Nama odvjetnicima je javio da mu nije dobro, da je bolestan i da ima temperaturu. Ne znamo gdje je bio", rekla je za Index Sloković.

Sud je očito povjerovao Sanaderovim odvjetnicima da je bivši premijer optužen za najteža korupcijska djela bolestan i da ne može doći na sud. 

Ovdje valja podsjetiti da je Sanader već jednom sudu javio da je bolestan, nakon što je boravio u Rusiji gdje je bodrio hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Već odgađao suđenje zbog bolesti pa išao na Svjetsko nogometno prvenstvo

Sanader je bio na prvoj utakmici s Nigerijom u drugoj polovici lipnja, a onda se na samom početku srpnja na sudu žalio na loše zdravlje i umor, zbog čega je tražio odgodu. 

Nakon što je iznudio odgodu suđenja, Sanader je 15. srpnja otišao na finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u kojoj je Hrvatska igrala s Francuskom. 

Suđenje Sanaderu traje više od sedam godina, a nijedan proces nije došao do pravomoćne presude. 

To i ne treba naročito čuditi pogleda li se tijek postupka. 

Brojne odgode suđenja

Samo u posljednje vrijeme Sanaderovi odvjetnici u više su navrata uspjeli odgoditi suđenje. 

U srpnju su tražili da im se omogući uvid u sudski spis i sve dokazne prijedloge jer su dobili nove brojeve stranica. 

Ranije se proces prekidao jer se odlučivalo o prijevodu dokumentacije za Hernadija i jer se odlučivalo o raspisivanju tjeralice i europskog uhidbenog naloga za njim. 

Uz to, sudac koji je prvi dobio sudski spis prešao je sa Županijskog na Vrhovni sud, a postupak se razdvajao pa ponovno spajao, kako bi se Sanaderu i Hernadiju sudilo zajedno, da bi se na koncu odlučio da će se Hernadiju suditi u odsutnosti. 

Osuđen na osam i pol godina zatvora pa dobio ponovno suđenje

Sanader je na prvotnom suđenju osuđen na osam i pol godina zatvora za primanje mita, a Robert Ježić nikada nije vratio pet milijuna eura koji su mu, kako je sam svjedočio, uplaćeni kao mito za Sanadera, na račun jedne od njegovih tvrtki u Švicarskoj. Novo suđenje Sanaderu je odobreno kada je Vrhovni sud ukinuo odluku kojom je bio određen prekid suđenja koju je tražio Županijski sud zbog konzultacija sa sudom EU-a oko uhidbenog naloga za Hernadija. 

>

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara