Otkriveno spomen-obilježje u Ruševu

U Ruševu, mjestu na granici Đakovštine i Požeštine, danas je otkriveno spomenobilježje u znak sjećanja na dvjestotinjak hrvatskih žrtava koje su sredinom travnja 1945. ubili pripadnici 21. srpske i 6. ličke divizije. L

Postavljanje i otkrivanje spomen-obilježja organizirao je Odbor za prikupljanje podataka o žrtvama jugo-komunističkog režima, pronalaženje i obilježavanje masovnih grobnica te rasvjetljavanje istine, čiji je predsjednik Ivo Tubanović. On je rekao kako je među ubijenima tada u Ruševu i na putu od Đakova do toga mjesta najviše bilo civila i pripadnika tadašnjih hrvatskih vojnih postrojba.

Spomen-obilježje, koje se sastoji od drvenog križa i spomen-ploče i na kojoj, uz ostalo, piše: "Hrvatskoj domovinskoj vojsci 1941.-1945. i civilima povodom 60. godišnjice stradanja, odnosno masovnih ubojstava bez suđenja", otkrila je Rozika Maričić iz Đakova čija su tri brata također ubijena sredinom travnja 1945. u Ruševu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrivanje spomen-obilježja popraćeno je komemoracijom i misom. Otkrivanju obilježja bili su nazočni i čelnici Požeško-slavonske županije, grada Požege i općine Čaglin.

(Hina) xsžup yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara