Otkriveno zbog čega je došlo do požara u Caritasovom domu za čiji rad župa nije imala dozvolu

Otkriveno zbog čega je došlo do požara u Caritasovom domu za čiji rad župa nije imala dozvolu

Foto: FAH

POŽAR koji je u petak buknuo u stambenom dijelu Caritasova Doma za starije i nemoćne u Skukanima, u blizini Generalskog Stola, uzrokovao je pad samostojeće električne svjetiljke na plišane igračke, a ozlijeđena korisnica dobro se oporavlja i dom se obnavlja.

Uzrok požara je pad samostojeće električne svjetiljke na plišane igračke, a odgovornost nije utvrđena, izvijestila je u ponedjeljak karlovačka Policijska uprava. Nakon požara doznalo se da župa nije imala dozvolu za tu vrstu pomaganja ljudima.

O požaru u kojem je jedna osoba teško ozlijeđena i kojoj je život bio u opasnosti policija je Županijskome državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće uz procjenu štete na više od 95.000 kuna.

Nakon što su se plišane igračke zapalile i požar proširio po unutrašnjosti doma, 79-godišnja korisnica nagutala se dima te je u stanju životne ugroženosti odvezena u karlovačku Opću bolnicu. Hina doznaje da je pacijentica bolje i da je u subotu skinuta s respiratora, a u ponedjeljak je s Odjela intenzivnog liječenja prebačena na Odjel za plućne bolesti.  Liječnica Mirjana Lončarić-Katušin rekla je za Hinu kako joj je stanje poboljšano i da više nije životno ugrožena, ali joj slijedi dug oporavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Korisnica se nagutala dima"

Budući da župa Sv. Jurja Lešća na Dobri pripada gospićko-senjskoj biskupiji, biskup Mile Bogović rekao je kako se nada da će se dom obnoviti. Dodao je kako mora priznati da je tu problematična i legalizacija doma i druge okolnosti.

"Važno je potrebitima pružiti pomoć, ali mora se to urediti kako treba. Mi smo u Ogulinu imali Caritasov dom, ali smo ga predali na upravljanje udruzi Viktorija jer nismo bili u stanju imati kontrolu nad svime i nad financiranjem, ali i njima i župi Lešću pomažemo koliko možemo", rekao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Župnik Željko Kuten, koji vodi taj dom, rekao je da se korisnica nagutala dima jer je u petak popodne, kad je u 15,15 sati požar buknuo, spavala i ništa nije primijetila, a ostali su korisnici pobjegli i dobro su. U domu je šest korisnika - četvero odraslih i dvoje djece, a među njima je, kako je rekao župnik, i njegova majka. Iako su potpuno izgorjele dvije sobe i dnevni boravak, svi imaju osiguran smještaj, a građani pomažu u rasčišćavanju i obnovi doma.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara