Otpremninom riješen slučaj nastavnice iz Darde

NA DANAŠNJEM sastanku u Ministarstvu prosvjete dogovorom o isplati otpremnine i odlasku u mirovinu riješen je slučaj nastavnice Osnovne škole iz Darde, srpske nacionalnosti, zbog čijeg su vraćanja na posao jučer prosvjedovali dardanski roditelji.

Na sastanku kod pomoćnice ministra Marije Došen izaslanstvo škole iz Darde riješilo je ´slučaj Ljeposlave Grubor´, prema članku 33. Temeljnog kolektivnog ugovora, tj. isplatom otpremnine od 117 tisuća kuna, rekla je glasnogovornica Ministarstva Danijela Grizelj. Tim bi dogovorom nastavnica biologije ostala dosadašnja nastavnica Andreja Dorić. Roditelji su se jučer pobunili i nagovorili djecu da bojkotiraju nastavu biologije jer se na nastavu, odlukom Ministarstva, trebala vratiti Ljeposava Grubor, koja nije radila dvije godine, a primala je plaću.

Ljeposava Grubor jedna je od četrdesetak prosvjetara u istočnoj Slavoniji koji su ostali bez učenika jer su njihovi roditelji nakon mirne reintegracije napustili to područje. Nastavnike srpske nacionalnosti nisu prihvatili povratnici tvrdeći da ih podučavaju na srpskom i na ekavici, pa znatan dio nastavnika ´nije radio, a primao je plaću´.

U Ministarstvu ističu da rade na rješavanju problema neraspoređenih prosvjetnih djelatnika srpske manjine u Podunavlju, što podupiru podatakom da se u posljednje tri godine broj neriješenih slučajeva prepolovio. Djelatnicima za kojima ne postoji potreba ponudit će se otkup staža i drugi modeli rješavanja koji će se dogovorati za konkretne situacije, rečeno je u Ministarstvu. Dvadesetak djelatnika prihvatilo je otkup staža ili je sklopilo ugovor o djelu te rade kao profesori vanjski suradnici koji njeguju srpski jezik i pismo na području Podunavlja. U Ministarstvu naglašavaju da namjeravaju riještiti problem tako da nitko ne bude zakinut.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara